I l’art… els va salvar

0
2723

El Museu Memorial de l’Exili acull la mostra ‘Camp dels Haras, 1939. Fontserè i Clavé a la llum de Martí Vivès’


El Camp dels Haras era un estable de reproducció de cavalls, situat a la perifèria de Perpinyà, que va quedar en desús a partir del 1927. Després de la caiguda de Barcelona en mans dels franquistes i de l’arribada de 475.000 exiliats en terres franceses a principis de l’any 1939, es va convertir en un camp de concentració. Va ser al Camp dels Haras, on van anar a raure els joves Antoni Clavé i Carles Fontserè, cartellistes defensors del bàndol republicà. Durant el seu internament van continuar creant i buscant espais de llibertat. Els seus dibuixos i pintures sobre la retirada, així com fotografies i algunes peces inèdites fins ara a Catalunya, es poden visitar des del 17 de març al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera sota el títol «Camp dels Haras, 1939. Fontserè i Clavé a la llum de Martí Vivès».

EL COMPROMÍS DE MARTÍ VIVÈS. La mostra és un cant a l’esperança i relata la implicació del pintor rossellonès Martí Vivès amb els refugiats. Vivès va descobrir les obres de Clavé i Fontserè a la Galeria Vivant de Perpinyà, dirigida per Marie Martin, qui, igualment generosa, va cedir les seves sales perquè els exiliats es poguessin guanyar la vida. Enlluernat pel seu talent, Vivès va anar fins al camp de concentració per a conèixer-los. I, el febrer del 1939, un mes després de la seva entrada, en va aconseguir el seu alliberament amb l’ajuda de Marie Martin. D’aquesta manera, els dos joves van poder encetar la seva carrera artística des de l’exili. La solidaritat de Vivès, un ferri compromès amb la causa republicana, no es va limitar en ajudar Fontserè i Clavé: també va treure del Camp dels Haras, on per un trist atzar van aplegar-se diversos artistes, el pintor murcià Pedro Flores, el dibuixant barceloní Ferran Callicó i l’escultor Josep Viladomat.

Clavé i Fontserè, després de ser alliberats

EL LLIGAM ENTRE LA CATALUNYA del NORD I EL PRINCIPAT. L’historiador de l’art rossellonès Eric Forcada és el comissari d’una exposició que reivindica la figura de Martí Vivès i que vol posar en relleu els vincles culturals i socials durant la Guerra Civil entre la Catalunya del Nord i el Principat. Rescabalant la història personal entre els tres artistes, Forcada retrata l’exili viscut per gairebé mig milió de refugiats i com van patir, també, la Segona Guerra Mundial amb l’ocupació alemanya de França. La mostra romandrà oberta fins al 2 de setembre i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Perpinyà, el Museu Jacint Rigau, el Departament de Cultura i l’Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li