Homenatge a cinc dones referents

0
709

Els espais portaran el nom de Maria Perxés; Montserrat Minobis, Pilar Heras; Mei Rahola i Àngels Santos


Van ser dones vinculades a la ciutat que van destacar per la seva trajectòria professional, social i cívica. Ara, els seus noms serviran per batejar diversos espais. D’aquesta manera, se’ls retrà un homenatge pòstum i també es farà un pas per feminitzar el nomenclàtor de Figueres. Una assignatura pendent que el govern vol abordar. La idea és «fer un reconeixement a les dones que fins ara han estat invisibilitzades i avançar perquè la diferència numèrica entre carrers i places dedicats a dones es vagi igualant amb el nombre de carrers que hi ha dedicats a homes».

Les dones són cinc que donaran nom a quatre places i uns jardins. La plaça de Maria Perxés Santomà (1927-2015), bibliotecària, serà la situada a la confluència de l’avinguda Olímpia, carrer de Glòria Compte i pujada del Castell. Un altre punt és la plaça de Montserrat Minobis Puntonet (1942-2019), periodista i escriptora, a l’espai situat a la confluència entre el carrer d’Elx i l’avinguda Perpinyà. A la zona del Parc de les Aigües, hi haurà els Jardins Pilar Heras Trias (1954-2019), pedagoga i educadora. Més en concret, aquests jardins s’ubicaran a la confluència dels carrers de les Salines i de Montgó, al costat de la plaça de la Mare de Déu del Mont.

Finalment, hi haurà la placeta de Maria del Remei (Mei) Rahola de Falgàs (1897-1959), fotògrafa. Aquesta placeta serà a l’espai situat entre els edificis dels carrers Banyuls, del Pení, de la Massana i de l’Albera. I l’altra placeta serà la que portarà el nom d’Àngels Santos Torroella (1911-2013), pintora i artista gràfica. S’ubica a l’espai situat entre els edificis dels carrers de Cuixà, del Pení, del Puig Rom i de l’Albera.

La regidoria de Cultura ha estat l’encarregada de buscar les ubicacions per posar-hi els noms. En relació amb aquestes actuacions, l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, que també és regidora de Feminisme i Drets Civils, va explicar que l’objectiu «és posar en valor els referents femenins de la ciutat, que fins ara no han estat reconeguts». Lladó afegia: «Volem fer un reconeixement al valor que ha portat la dona en aquesta societat, i a la ciutat, que són moltes, i que destaquen en diferents camps».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li