«Històries d’alcalde (Figueres 1995-2007)»

0
853

«Exposo la meva part de veritat, encara que aquesta pugui resultar incòmoda», diu Joan Armangué, sobre el llibre, editat per Editorial Gavarres


Joan Armangué planteja en aquest llibre un relat molt personal, també selectiu, de la seva trajectòria política. Darrere d’aquesta visió es reflecteix el treball incansable de l’home que vivia i es delia per Figueres els dotze anys que en va ser alcalde, del 1995 al 2007. Un relat format per seixanta-dues històries amb anècdotes, categoritzades en 8 grans capítols. Relats de curta durada que vindiquen un llegat, sense ser un balanç de l’acció de govern, però que el situen i li donen significat.

Armangué parla d’ell, només faltaria, però no únicament: també de gent, amics i adversaris; d’estil de govern; de visió de la ciutat.

Històries que van molt més enllà de la simple narració de fets. En cadascun dels relats de Joan Armangué s’hi pot veure la seva empremta «exposo la meva part de veritat, encara que aquesta pugui resultar incòmoda». I certament algun dels protagonistes que hi apareix s’hi podria arribar a sentir. Sense ser un text purament crític, l’autor no té cap mena de complex en apuntar directament sobre les persones responsables i protagonistes dels capítols. De fet, ell mateix avisa «són unes històries políticament incorrectes perquè no pretenen minimitzar les accions, els fets, les coses i els comportaments viscuts en la meva etapa d’alcalde, ni tampoc són per quedar bé davant de tothom. Explico aquestes històries tal com les penso i sento».

Uns relats que no només es centren a explicar fets puntuals, sinó que també mostren algunes particularitats de les funcions del càrrec. Aquesta vessant queda plenament reflectida en el capítol Governar la ciutat, on Armangué aprofundeix i mostra el dia a dia de l’alcaldia a través d’exemples. Un apartat que deixa palesa la determinació que hi ha d’haver quan s’està al capdavant d’una ciutat com Figueres.

El llibre esta escrit «entre la primavera i l’estiu de 2020, en temps de confinament i nova normalitat, a Navata, el Port de la Selva, i unes estones a l’Arxiu Municipal de Figueres», desvetlla Joan Armangué en el capítol dedicat a la presentació del volum.

Aquest relat és el vuitè número de la col·lecció ‘El caliu de la memòria’, d’Editorial Gavarres, i tal i com confirma el mateix autor en l’escrit de presentació, el seu origen rau en la proposta efectuada pel director de la col·lecció, Àngel Madrià, a l’autor. Precisament el quart volum de les Històries d’alcalde del gironí Joaquim Nadal, van servir a Armangué de punt de referència per a l’estructura del seu treball.

El dissabte dia 10 d’abril a l’Auditori dels Caputxins a les 12 del migdia es presentarà el llibre en un acte on hi intervindran Joan Armangué, autor del llibre i exalcalde de Figueres, Agnès Lladó, alcaldessa de Figueres, Sebastià Roig, escriptor i periodista, Anna Punsí, periodista i Àngel Madrià, director de l’Editorial Gavarres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li