Historiadors internacionals participen en el col·loqui ‘De Munic a París. 1938-1940’

0
1302

En un principi, el col·loqui havia de tenir una llargada de tres dies, fins a l’1 de juny, i comptar amb la participació dels hispanistes britànics Paul Preston i Helen Graham, que havien d’inaugurar i clausurar el col·loqui, respectivament


 

Un dels actes més ambiciosos organitzats pel MUME aquest any: el col·loqui internacional «De Munic a París. 1938-3940. De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya» amb historiadors de referència d’arreu d’Europa per revisar i rellegir, vuitanta anys després, la història del continent i l’auge del feixisme i el nazisme.

PROGRAMACIÓ. El dijous dia 30 s’obriran les jornades amb la inauguració institucional i la conferència «La crisi europea d’entreguerres» a càrrec de Walther Bernecker, de la Universität Erlangen-Nürnberg (17.30 h).

El divendres 31 de maig, es començarà amb ponències sobre l’arc mediterrani. Michel i Phryné Pigenet, de la Université París I i Centre d’Histoire Sociale du XX siècle, parlaran de «França, una república que dubta»; Marco Fincardi, de la Università Ca Foscari de Venècia, se centrarà en les «Ambicions il·lusòries de dominació mediterrània de la Itàlia feixista» i Joan M. Thomàs, de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, en «Espanya: la coalició autoritària franquista davant la Segona Guerra Mundial».

Havent dinat, Michael Seidman, de la University of North Carolina de Wilmington, exposarà com es va viure l’auge del feixisme des de l’altra banda de l’oceà amb «L’ascens de l’antifeixisme contrarevolucionari als Estats Units d’Amèrica: de la Conferència de Munic a la caiguda de França»; Daniel Kowalsky, de la Queen’s University de Belfast, explicarà «El Factor X reconsiderat: Stalin, el Pacte, guerra i pau, 1938-1940». Després d’un debat, es clausurarà el col·loqui amb Francesc Vilanova, de la Fundació Carles Pi i Sunyer i Universitat Autònoma de Barcelona, i la xerrada «Els catalans, Munic i París. Una història europea».

CANVIS. En un principi, el col·loqui havia de tenir una llargada de tres dies, fins a l’1 de juny, i comptar amb la participació dels hispanistes britànics Paul Preston i Helen Graham, que havien d’inaugurar i clausurar el col·loqui, respectivament. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li