‘Ha vingut l’hora que canti de l’EmpordĂ  els Caps i les Creus’, Any Fages 2018

0
1593

El 1968, ara fa cinquanta anys, va morir un dels escriptors més coneguts de la comarca: Carles Fages de Climent


 

«Braços en creu damunt la pia fusta», de l’Oració al Crist de la Tramuntana, de Carles Fages de Climent, és una de les peces més reconegudes arreu del país de l’autor alt-empordanès, i aquest 2018 encara ho serà més. De la seva obra destaquen títols com ara Somni de cap de Creus, Balada del sabater d’Ordis, Les bruixes de Llers, Epigrames o Sonets.

Enguany es commemora el 50è aniversari de la mort de l’escriptor, i la Generalitat de Catalunya va aprovar, l’any passat, la declaració del 2018 com a Any Fages de Climent.

Ja s’ha donat el tret de sortida a la celebració i tots els actes tenen un mateix objectiu: donar a conèixer la figura de l’escriptor «més enllà de l’Empordà» i situar l’obra fagesiana «dins el cànon literari català del segle XX». En aquesta mateixa línia, l’alcalde de Castelló d’Empúries diu que «aquest any ha de servir per donar a conèixer l’escriptor i la seva obra a tots els Països Catalans». Pel que fa al comissari cultural de l’Any Fages, que és Jordi Canet, explica que un dels objectius d’aquesta commemoració és «publicar la gran quantitat de peces inèdites que té Fages». D’altra banda, Canet destaca que els «interessa molt donar a conèixer la dimensió de Carles Fages de Climent i estudiar-lo en relació amb els seus contemporanis».

Jordi Canet és el director del Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries i responsable del Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Es va llicenciar en Filologia per la Universitat de Barcelona i des del 2013 és el coordinador tècnic del projecte i de la Comissió Fages de Climent.

2018: ANY FAGES. Per homenatjar l’efemèride, la Institució de les Lletres Catalanes destina 35.000 euros; l’Ajuntament de Castelló d’Empúries-Empuriabrava, 30.000 euros, i l’Ajuntament de Figueres, 20.000 euros, i encara falta saber quina serà l’aportació que farà la Càtedra Maria Àngels Anglada-Fages de Climent. És a dir, en total, ara mateix es destinaran 85.000 euros a commemorar la figura de l’autor, mitja dècada després de la seva mort. Amb aquest capital econòmic, al llarg d’aquest 2018 es farà la catalogació, la digitalització i l’exposició del fons de Carles Fages de Climent. D’altra banda, es continuarà amb l’edició d’obres inèdites fagesianes, es realitzaran diferents conferències, premis literaris, exposicions temàtiques o itineraris literaris, entre altres.

Cal destacar que el de Fages és un dels fons literaris d’autors catalans més importants actualment encara per catalogar i també per editar.

EIXOS CLAU. La celebració té molt clar quins han de ser els eixos que ha de seguir l’Any Fages: difondre la figura literària de Fages en cercles acadèmics, tant en la branca escolar com en el públic en general, i per això es dedicarà temps i capital a la publicació i la difusió de la seva obra, tant la inèdita com noves edicions.

PRÒXIMES ACTIVITATS. A la pàgina web anyfagesdecliment.cat es pot consultar tota la programació dels actes de la commemoració. Però destaquem les tres activitats que es duran a terme els pròxims dies a la comarca. Dimecres, 21 de març, es farà la presentació de l’Any Fages de Climent a Castelló d’Empúries, a la capella de Santa Clara a les 20 h, coincidint amb el Dia Mundial de la Poesia. Es farà un recital poètic a càrrec del grup de teatre Tequatre i seguidament una actuació musical d’Amadeu Casas. Dissabte, 24 de març, es presentarà el llibre inèdit de teatre La capsa de música de Fages de Climent a les 19 h, a la Casa Fages de Climent de Castelló d’Empúries. I del 29 al 30 d’abril es podrà visitar l’exposició «El teatre de Carles Fages de Climent», organitzada per la Biblioteca i el Museu d’Història Medieval de Castelló d’Empúries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li