Gir històric 21 anys després

0
792

El ple vota a favor de la retirada de la distinció a Joan Carles I el mateix dia que el monarca decideix fugir de l’Estat


Figueres ha aconseguit aprovar la moció que demana la retirada de la Medalla d’Or que el 1999 es va concedir al rei Joan Carles I, ara rei emèrit. La resolució no només anul·la la distinció, sinó que també insta el monarca a retornar-la. El ple de la setmana passada va donar llum verda a la proposta que ja s’havia intentat fer prosperar un mes enrere. La iniciativa va ser de tres dels quatre grups de l’equip de Govern (ERC, Guanyem i Canviem). El PSC en va quedar al marge en abstenir-se en la votació.

La clau per retirar la medalla a Joan Carles I la va tenir el grup municipal de Junts per Figueres, que, amb algunes discrepàncies, va votar a favor. El seu regidor Josep M. Bernils va retreure als impulsors de la moció el procediment. Va defensar: «Per salvaguardar els valors democràtics de la igualtat i de la participació, aquest Ajuntament té aprovat un reglament d’honors i distincions i per una retirada cal un informe preceptiu de la Comissió del Nomenclàtor i després el ple decideix». Bernils també va defensar que aquesta comissió democràtica fa 21 anys estava presidida per l’aleshores alcalde Joan Armangué i va afegir que es tractava d’unes circumstàncies diferents. El regidor de Junts també es va mostrar crític amb la «visió revisionista del text», que parla de vassallatge. En concret, la frase de la moció diu: «Cal una revisió d’aquell gest superficial que reflecteix un anacrònic vassallatge a l’autoritarisme».

Després de les diferents intervencions l’alcaldessa d’ERC, Agnès Lladó, va ser clara: «Es diu que la medalla al rei emèrit no se li retira de la manera més correcta, però tampoc se li va donar de la manera més correcta». La casualitat del moment va ser que la mateixa alcaldessa va comunicar al ple (celebrat de manera virtual) una última hora. Es tractava precisament de la notícia, que es feia pública el mateix dia 3 d’agost a la tarda, que informava de la fugida del monarca de l’Estat arran dels suposats escàndols de corrupció.

Coincidint amb el moment, Figueres votava la moció amb 16 vots afirmatius (Junts per Figueres, ERC, Guanyem i Canviem), 3 abstencions del PSC i els 2 vots en contra, de Cs. La formació taronja es va queixar per la moció i el seu portaveu, Héctor Amelló, va preguntar: «Seriosament, enmig d’aquesta crisi hem de perdre el temps amb aquests temes?»

El PSC va admetre el comportament «no exemplar» del rei emèrit però va defensar la figura del cap de l’Estat més enllà de la persona. El portaveu socialista, Pere Casellas, també va parlar de retirar al dictador Franco el títol d’alcalde perpetu de la ciutat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li