Gens que revelen productivitat

0
1652

Quatre granges de l’Alt Empordà es van acollir l’any passat als ajuts de la Diputació per genotipar les seves vedelles


Fa unes dècades no era més que una il·lusió (que, tot sigui dit, podria haver salvat molts jornals), però actualment és una realitat. Els ramaders ja poden conèixer els trets morfològics i productius que tindran les vaques adultes quan encara són vedelles, i això facilita molt les tasques de gestió i recria de les seves explotacions. El mèrit: del genotipatge.

Es tracta d’una tècnica que, basant-se en mostres de cartílags, sang o pèls de les vedelles acabades de néixer, permet determinar-ne característiques futures com el seu nivell de fertilitat, la longevitat, la facilitat que tindran per parir o la resistència a la mastitis (inflamació de les glàndules mamàries, que ha esdevingut la xacra més freqüent entre el bestiar lleter d’arreu del món) o a altres malalties. I l’índex de fiabilitat és del 75%.

Durant el 2017, l’entitat Semega (Serveis de Millora i Expansió Ramadera i Genètica Aplicada) de la Diputació de Girona va promoure el genotipatge de 1.479 vedelles de 33 granges gironines. De l’Alt Empordà, n’hi van participar quatre: Can Planas, de Vilanova de la Muga; SAT 3024 Alt Empordà, de Castelló d’Empúries; Can Magret, SL, de Peralada, i Can Nogué SCP, de Cistella.

L’actuació s’emmarca en el Pla d’Inentivació del Genotipatge, impulsat conjuntament per la Diputació -que hi va aportar 21.405 euros- i l’Associació de Frisona de Girona (AFRIGI) -que n’hi va aportar 6.560. Aquests diners han permès fer un copagament, i els ramaders només han hagut de pagar 15 euros per una prova que, en condicions normals, en costa 30.

Vist l’èxit de la iniciativa, aquest 2018 la Diputació augmentarà la seva aportació al programa: passarà a destinar-hi 25.000 euros per donar suport, sobretot, a les granges de mida petita i mitjana.

TECNOLOGIA AL CAMP. Semega és una entitat que es va crear l’any 1970 per donar suport al sector ramader gironí mitjançant activitats d’assessorament tècnic, desenvolupament tecnològic, i formació i divulgació. Actualment tenen la seu a la finca Camps i Armet de Monells (Baix Empordà).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li