Genís Matabosh obre les portes de Circusland, el museu d’arts circenses

0
1011

La col·lecció compta amb una maqueta de 50 m2 del circ Gleich, considerada la més gran del món


El figuerenc i gestor cultural especialista en circ, Genís Matabosch, ha vist fet realitat un dels seus somnis: l’obertura de Circusland, un equipament amb una exposició permanent sobre l’espectacle del circ. Es tracta d’una institució privada, sense finalitats de lucre, que partir de la col·lecció privada i els fons de Circus Arts Foundation ha creat el que és «l’únic equipament patrimonial a Europa sobre l’espectacle del circ», destaca el director de Circusland, el propi Matabosch.

CIRCUSLAND. L’equipament cultural té com a objectius «formar, conservar, investigar, difondre i exhibir una col·lecció permanent de béns culturals relacionats amb les arts circenses; oferir exposicions temporals, cultivar i fomentar el circ i el seu món» segons es detalla a la presentació del projecte. Circusland ha obert les portes aquest desembre, a la seva primera fase. L’edifici de Cal Coro, a Besalú, és on finalment Matabosch ha pogut desenvolupar el seu projecte museístic. L’exposició permanent ocupa tot l’edifici racionalista de mil cinc-cents metres quadrats. Cal Coro és un edifici del 1945 situat damunt de l’emplaçament de la Casa Abacial del Monestir benedictí de Sant Pere de Besalú. El promotor i director, Genís Matabosch, ha comptat amb el suport de la Diputació de Girona i de l’Ajuntament de Besalú per fer realitat Circusland, que té un cost de 1.700.000 euros. Matabosch destaca a HORA NOVA que «el projecte del museu fa vint-i-tres anys que mereix tenir un espai, sobretot pel món del circ». La voluntat de l’equipament «és projectar Catalunya i mostrar el món a través del circ a Catalunya, contribuint a enfortir la feble internacionalització de què es plany el vigent Pla de Museus», detallen. Des de la fundació expliquen que Circusland, en ple rendiment, pot arribar a tenir més de mil metres quadrats d’espais exteriors i tres mil metres quadrats per les exposicions permanent i temporals. També espai per a tallers pedagògics, vela d’espectacles, arxiu, biblioteca, centre d’estudis i oficines, entre d’altres.

OBERTURA. Matabosch explica que han treballat intensament durant set mesos per obrir al públic la primera fase de Circusland. «De moment en volem dir obertura més que inauguració, aquest 2020 ha estat un any complicat.»

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li