Garotes, de la platja al restaurant

0
890

Amb l’arribada del fred també arriba l’època d’anar a buscar garotes, tot i que l’increment registrat en la seva comercialització, durant els darrers anys, ha suposat canvis substancials en aquest costum ancestral. Als pobles de mar era habitual pescar-ne en aquesta època de l’any i l a tradició popular ja establia una veda per a les garotes que deixava en mans de la lletra erra, així els mesos sense erra , o sigui maig, juny, juliol i agost, no calia ni tocar-les ja que no valien res. Els mesos amb erra entre mig, o sigui març, abril, setembre, octubre, novembre i desembre, es podien menjar i el gener i febrer, mesos acabats en erra, les garotes estaven al pic, i assolien el clímax durant les minves de gener.
Les coses, però, han canviat. La conversa es produïa fa poc al bell mig de la platja principal de Cadaqués. “Ja no hi ha garotes i si en trobes alguna són molt petites, com les que vàrem agafar fa pocs dies”. Ho comentava una dona gran, filla d’una família arrelada al poble des de fa generacions i vinculada amb el sector de la restauració.
En aquest mateix escenari, fa un quants anys, era habitual veure-hi en aquesta època de l’any colles del poble fent la garotada, és a dir degustant aquest marisc, acompanyat de pa, un bon vi i algun altre ingredient de la gastronomia local. Avui és difícil que passi. Per una banda perquè hi ha una normativa de la Generalitat que n’impedeix la collita indiscriminada però, per l’altra, la pesca furtiva ha provocat aquesta desaparició, almenys a la zona del cap de Creus.
Els restaurants serveixen garotes, però una altra cosa és determinar-ne l’origen. No totes han estat collides a la Costa Brava, entre altres coses perquè la demanda comercial també s’ha disparat en els darrers anys. Si abans, per a molta gent, era una activitat semblant a la d’anar a buscar espàrrecs, avui la demanda supera l’oferta i les extraccions es fan en massa. Això, precisament, va denunciar-ho públicament fa pocs anys un grup de veïns de Cadaqués. “L’organització de jornades gastronòmiques d’espècies com la garota o els musclos porta a una proliferació de pescadors il·legals a la zona del Parc Natural del Cap de Creus per proveir d’aquests productes els restaurants. Això comporta la desaparició pràcticament total dels musclos i de les garotes a mans dels furtius”, assenyalaven. Des d’aleshores s’hi ha posat més control i els pescadors aficionats saben que han d’anar molt en compte.

TRADICIÓ GASTRONÒMICA. A la Costa Brava nord, com en tota la Mediterrània, les garotes han constituït un menjar exquisit. Amb el temps, aquest marisc, molt saborós en aquesta època de l’any, ha passat de ser consumit pels estaments més humils a popularitzar-se en diferents manifestacions gastronòmiques i s’ha convertit en un plat apreciat a les millors taules.
Les garotes, també denominades garoines, eriçons, vogamarins, eriços, engrots… _segons la parla de cada lloc_, són unes estranyes criatures marines _científicament, uns equinoderms_, que, amb la seva gran quantitat de punxes, poden ser el terror dels banyistes. Però també constitueixen una de les menges més delicioses, ja valorades pels grecs clàssics i de la qual l’escriptor gallec Julio Camba va dir que “no hi ha cap marisc que sintetitzi el mar d’una manera tan perfecta com la garota”.
L’historiador i documentalista escalenc Josep Colomeda explica al seu bloc que “temps enrere, les garotes es menjaven després de dinar o com a simple berenar de pescadors, però d’un temps ençà el seu consum és una festa gastronòmica, íntima o concorreguda, ja sigui en un context particular o en establiments de restauració. També se celebra a diferents indrets de la nostra marina la garotada o garoinada, factor que ha ajudat a fer-la conèixer encara més, però que també ha contribuït a una excessiva extracció que en fa perillar l’existència. Però, tanmateix, com a fet popular i quotidià està en desús. Poca gent es dedica a buscar-ne per a consum propi, per manca de temps i per estar poc plenes, alhora que la seva compra resulta quasi prohibitiva”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li