Gala i Dalí tornen a Perpinyà

0
896

D ijous va fer just 50 anys que Salvador Dalí va proclamar l’antiga estació de tren de Perpinyà com “el Centre del Món”, al final del seu viatge triomfal entre Cadaqués, Ceret i la capital nord-catalana, l’any 1965. Per això, aquest mateix dia, però 50 anys més tard, la plaça Salvador Dalí, just al davant de l’antiga estació, va ser l’escenari d’un acte festiu en record de la mítica sentència. La celebració, organitzada pels Amics dels Museus Dalí i que va comptar amb la presència dels alcaldes de Perpinyà i Figueres, Jean-Marc Pujol i Marta Felip, va reproduir l’arribada de Dalí i Gala a l’estació i la seva sortida en carrossa. També s’hi va llegir el famós discurs que Dalí va fer en arribar a la ciutat i es va descobrir un monòlit en record de l’efemèride.
Potser pel fet de coincidir amb els Dijous de Perpinyà, que durant el mes de juliol i agost han omplert d’actes culturals el centre de la ciutat, el de dijous passat no va despertar gaire expectació entre la ciutadania. De fet, la representació institucional, amb els alcaldes de Perpinyà i Figueres, i el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigvert, al capdavant, era gairebé més nombrosa que el públic assistent.

Monòlit commemoratiu. L’acte va voler reproduir, amb dos figurants molt reeixits de Gala i Salvador Dalí, l’arribada de la parella a l’estació que, després de recórrer l’andana, van ser rebuts per les autoritats que, a continuació, van descobrir el monòlit a la mateixa plaça de l’estació.
El monòlit, fet de planxa, és obra de Jordi Palmada i té una inscripció del periodista Josep Playà que resa: “va ser un happening surrealista des del bressol del cubisme, desenvolupat per Picasso i Braque, fins a l’estació de Perpinyà, que aquell mateix any Dalí havia batejat com el centre del món”. Abans de la descoberta del monòlit commemoratiu els assistents van poder escoltar el discurs que Dalí va fer a la mateixa estació proclamant-la com “el Centre del Món”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li