Futur

0
1787

De què escriuré? És el primer que m’he preguntat davant la pàgina en blanc d’aquesta tribuna.

M’aixeco i deixo el text en una línia.

He visitat les edicions digitals de la premsa. Hi ha informació per escriure aquesta pàgina d’opinió durant tot el que resta d’any, però no ho faré. La veritat, estic una mica cansat de dissertar sobre política i sobre els qui diuen representar-nos i, ho fan o no? Seré sincer del tot. Entre les persones que es dediquen a la política he trobat poques persones decents. És igual en quin segment de la governança política estiguin. Si segueixen les xarxes socials dels polítics nacionals o locals, podran analitzar i comprovar, per vostès mateixos, l’aspecte moral dels nostres càrrecs electes. Busquin, comparin i jutgin.

Fa uns quants dies, vaig començar a organitzar un cicle de conferències per a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, serà el sisè, si no ens confinen de nou. Tal vegada influït per les circumstàncies actuals, vaig pensar que hauria de dedicar les diferents ponències als temes científics i socials que imposaran l’agenda del futur més immediat.

El primer pas per entrellucar aquest futur és documentar-se i parlar amb les persones que d’una manera o una altra ja estan escrivint sobre aquest lloc al qual anem. Bé, una vegada llegit algun informe i acarats amb l’opinió d’experts els temes triats, vaig recordar les lectures de ciència-ficció que he llegit en la meva vida. Després de la selecció memorística, em vaig adonar que la visió sobre el futur que tenia Jules Verne, per citar l’autor de ciència-ficció del segle XIX més llegit, era una visió optimista: Vint mil llegües de viatge submarí, La volta al món en vuitanta dies o El viatge al centre de la Terra o De la Terra a la Lluna. Si els mons futurs de Verne són utòpics i somien amb el progrés, en positiu, de la humanitat, no ocorre el mateix en la novel·la Frankenstein, de Mary Shelley, on l’autora alerta dels perills del progrés científic. Sense sortir dels autors que van escriure ciència-ficció en el segle dinou, H. G. Wells va albirar La màquina del temps, L’home invisible o La guerra dels mons. Les visions de Verne, Shelley i Wells han estat portades al cinema i, segons les versions, la utopia és cada vegada més distòpica.

Fahrenheit 451, de Ray Bradbury, narrava un futur en el qual es cremaven llibres; aquest era el treball dels bombers/policies, un món controlat per pantalles penjades en les parets; de l’autor són les Cròniques marcianes, Les maquinàries de l’alegria o L’home il·lustrat. Un altre autor les obres del qual han estat versionades pel cinema és Philip K. Dicks. En les seves obres, els governs són autoritaris, el control policial i el poder de les corporacions són omnipresents, els recorda al nostre món pel·lícules com Blade Runner, Minority Report o Total Recall? Isaac Asimov i Arthur C. Clarke són autors reconeguts per les seves visions del futur, algunes complertes, unes altres, encara és massa aviat. I si volem tenir una visió distòpica del futur, hem de llegir J. G. Ballard: El món submergit, La sequera o el llibre de relats Platja terminal. Vull acabar aquest recorregut amb la recomanació de dues novel·les que em van impressionar quan les vaig llegir: La invención de Morel, d’Adolfo Bioy Casessis, i Kalki, de Gore Vidal.

Bé, després de la invitació a la lectura o a la relectura, prossegueixo amb el cicle de conferències i la recerca que estic fent sobre aquest tema.

Per esbrinar quins futurs són possibles he partit de la base del que s’està investigant en els laboratoris i en les universitats. De tots dos llocs, han nascut els avanços en biologia o medicina. Així mateix, les ciències socials ens ajuden a plantejar-nos conceptes com ara sostenibilitat, demografia, multiculturalitat o economia. La transversalitat ajuda a investigar sobre el canvi climàtic, per centrar-nos en una de les grans amenaces que hem d’afrontar.

Ho llegeixo: «Els estudis sobre el futur creen futurs alternatius» i els creen quan analitzem les nostres problemàtiques actuals i intentem buscar solucions. La primera conclusió és que els reptes del nostre futur són globals, ens afecten a tots. Un cas concret que estem patint és el del coronavirus: afecta tota la humanitat sense distinció. Els virus no coneixen fronteres ni banderes, per tant, és la humanitat tota la que ha d’enfrontar-se al repte de trobar una solució de salut per prevenir aquest i altres virus que puguin aparèixer.

El meu benvolgut lector, quan vostè a casa seva obre l’aixeta i l’aigua flueix perquè vostè la pugui utilitzar segons la necessiti, no és conscient del seu privilegi. Per exemple, hi ha llocs, en aquest planeta, on l’aigua que es beu no té les garanties sanitàries que podem exigir en un país desenvolupat, és a dir, l’aigua potable neta és un luxe. Milers de dones i nens es juguen la vida per anar a buscar aigua potable i portar-la al seu poblat, d’aquí, la necessitat de generar un desenvolupament sostenible que garanteixi, per exemple, l’accés a l’aigua neta.

I ja que he començat per la sostenibilitat, vull afegir que la sostenibilitat del futur es consolida en els valors d’igualtat, fraternitat i llibertat, és a dir, un desenvolupament sostenible que ens permeti crear una nova civilització que visqui en harmonia i llibertat amb el seu hàbitat i on les persones no són excloses ni per la seva condició social ni pel color de la seva pell. El contrari al sostenible és la desigualtat, l’egoisme, el creixement materialista, que ni genera major qualitat de vida ni és assumible pel nostre medi ambient.

El racisme, que torna a aparèixer en les nostres societats, és cec, i queda dir-los als racistes dels països desenvolupats que els nostres països tenen poblacions envellides i que això crea un problema demogràfic greu i, a no trigar, comportarà (ja ho fa) la perduda de pes econòmic i, com és lògic, més despeses en serveis i en atenció a la vellesa. Preguntin-se qui cuida els nostres majors quan viuen a casa seva?

Ens agradi o no (a mi sí que m’agrada), les nostres societats cada vegada són més multiculturals i aquest repte ens obliga a fomentar la convivència pacífica entre cultures. És bo per a l’economia, màximament, quan hi ha una desacceleració mundial d’aquesta. S’accepti o no, el model econòmic està esgotat. Ho llegeixo: com podem compensar el desequilibri creat pel consum excessiu i deixar un llegat futur positiu? I com podem assumir que el que abans era normal, en una economia de fort creixement, no ho serà en el futur immediat? Per contra, els països en desenvolupament tenen una alta natalitat, la qual cosa hauria de servir per reduir les bretxes existents entre països rics i pobres.

La biotecnologia és la fusió entre la biologia i la tecnologia, com el seu nom indica. Què suposa aquesta fusió entre el viu i l’artificial? Com tot, té els seus pros i contres. Un pro pot ser un xip que ajudi els malalts de Parkinson a controlar els seus tremolors i fer-ho sense els efectes secundaris de la medicació. Un pro és el control de la diabetis mitjançant un implant que fa la funció de generar insulina. També hi ha contres en la manipulació que la nanotecnologia aporta en la fabricació en l’escala de l’àtom i molecular de màquines que controlin la nostra voluntat, per exemple. Sigui com sigui, l’ètica i el seu debat consegüent tenen molt a dir sobre això. Hi ha molt a parlar sobre el tema.

Sobre el futur de la medicina diré que no atendrà la malaltia, sinó el malalt; una medicina individual s’haurà d’adaptar a la persona, en concret.
Estic al final d’aquesta tribuna i he fluït i passat de puntetes per sobre dels temes que s’estan escrivint per a aquest lloc al qual ens encaminem i que anomenem futur.

En aquest temps de pandèmia hem descobert que la sanitat i l’educació són bàsiques per al nostre desenvolupament i benestar.

De la sanitat hem tingut notĂ­cia de la seva precarietat i de la necessitat de donar-li la importĂ ncia que requereix la salut pĂşblica i els seus professionals, en general.

L’altra precarietat que ha quedat palesa és la de l’educació. I sense educació no hi ha futur. I amb una educació deficient només es projecta al futur una societat mediocre i mal adaptada als reptes que ha d’afrontar. Necessitem educar en valors, potenciar la creativitat dels nostres alumnes; necessitem una educació dinàmica, capaç d’adaptar-se als canvis i a la rapidesa amb la qual hem d’assumir-los i aprendre’ls. Necessitem una educació dissenyada per aprendre al llarg de les nostres vides, com la mateixa vida ens ensenya. Sense una bona educació el pensament és únic i propícia la intransigència de les distopies que hem llegit a 1984 o Un món feliç. Necessitem pensar críticament per qüestionar-nos a nosaltres mateixos, com actuem i què fem. El demà pot ser una catàstrofe per a l’espècie humana sense creativitat, sense qüestionar-se la seva pròpia manera d’actuar.

La nostra societat està en un vaivé constant, fluctua d’una crisi a l’altra sense preguntar-nos, la ciutadania, com hem d’aportar nostre fer per crear aquest futur en el qual els nostres fills visquin en un món sostenible, igualitari, fratern i lliure.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li