Francesc Llopis: ‘Parlar de cultura Ă©s la forma de no oblidar que tenim aquests factors tocats’

0
1043

En Francesc és l’amo i senyor de la llibreria Bookman de Figueres. Un espai realment acollidor, càlid i on és rep un tracte proper, atent i delicat. Segurament per aquest motiu han comptat amb el suport d’un públic fidel en aquests temps tant convulsos. En Francesc ens explica des del seu prisma de positivisme com s’han hagut d’adaptar des de la irrupció de la Covid-19


 

En traurem alguna cosa bona de tota aquesta situaciĂł?
Com diuen els japonesos, en moments difícils hem d’agafar les oportunitats. El confinament a nosaltres ens va servir per replantejar com anava la llibreria. Crec que n’hem sortit reforçats d’intencions i metodologia de treball.

A la Bookman, a banda de tots els problemes del confinament, tambĂ© us van entrar…
SĂ­. Malauradament no hem estat ni serem els Ăşnics. S’estĂ  generalitzant força. Sap greu que passi aquĂ­ a Figueres. Ara, en termes econòmics… Ă©s bastant lamentable entrar en una llibreria. La llibreria no va patir cap mal estructural, es van endur poques coses importants.

La suspensió de Sant Jordi i la celebració d’una diada pel llibre i la rosa a mitjans d’estiu han estat uns temes un xic polèmics. Què en penseu?
Mal que em pesi, en el sector la suspensió de Sant Jordi en aquell moment era una cosa necessària. Nosaltres no vam veure gens clar que s’anunciés que es faria a l’estiu, quan encara ens trobàvem en fase 0 i no ho vam voler fer. Penso que vam encertar.

Com us ha afectat?
Com deia abans, hi ha una contrapartida. S’ha parlat molt de llibres, i això es bo. Ja sigui perquè els llibreters estem enfadats, perquè els editors es queixen… Ă©s igual. Parlar de llibres i parlar de cultura Ă©s la forma de no oblidar que tenim aquests factors culturals que estan tocats. Dins de la cultura, potser el sector literari Ă©s el que mĂ©s s’estĂ  salvant. Nosaltres almenys podem cobrar cada mes.

Quina situaciĂł hi trobem actualment a la Bookman?
Actualment hi ha limitaciĂł d’aforament. MĂ xim 5 persones, sempre aplicant el sentit comĂş. Mascareta obligatòria i neteja de mans amb gel a l’entrada. Nosaltres netegem i desinfectem la llibreria per una activitat comercial correcta i segura.

Heu notat alguna millora per aquest Black Friday?
No celebrem el Black Friday. El sector està molt limitat, per sort. El preu del llibre a Espanya està protegit, això vol dir que els llibres nous només es poden vendre amb un 5% de descompte. Excepte el dia de Sant Jordi, que es pot arribar al 10%. Tot i això, és cert que aquest Black Friday hem notat més gent a la botiga. Els missatges de suport al comerç local i del Black Friday arriben a la població.

Alguna vegada que hem parlat em remarcaves la fidelitat dels clients que teniu. Fins a quin punt sĂłn importants per a vosaltres?
Aquesta fidelitat és primordial. És el nostre salvavides. Nosaltres sobretot vivim de la gent de Figueres, de la gent de l’Empordà. Realment és el que ens ha salvat. El passat 23 d’abril em van saltar les llàgrimes quan un munt de clients ens van fer compres per avançat del seu Sant Jordi, sense que nosaltres poguéssim saber quan els hi podríem servir els llibres. És l’aire en què respirem.

Heu pensat en virar el negoci d’alguna forma cap a una vessant més virtual?
El nostre ADN ens diu que hem de vendre al costat de les persones, recomanant cara a cara i no darrere una pantalla, però les coses canvien. El que sí hem fet ha estat crear la web de venda en línia. Un salvavides en cas que tornem a estar en confinament. La idea és una web de suport a la llibreria, no a l’inrevés.

Amb aquesta reobertura per trams, es pot dir que més o menys s’està tornant a la normalitat?
Nosaltres seguim, però hi ha gent que ho està passant malament. Alguns clients que seguien una sèries de llibres ara no poden fer-ho. No sé si arribarem mai a la normalitat pre-covid. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li