Francesc Guisset: “La preservació de la salut dels habitants de Llançà ha sigut la meva prioritat i la gran fita”

0
618

El portaveu del PSC a l’Ajuntament de Llançà va cedir dimarts la vara a la portaveu de Junts, Núria Escarpanter. Ho va fer en virtut del pacte de govern que havien signat el 2019. Ara Guisset s’ha convertit en el primer tinent d’alcalde, però en aquesta entrevista ens fa un repàs del seu pas per l’alcaldia. Ens parla, entre altres coses, de la gestió de la covid-19, dels projectes assolits i de les relacions entre regidors


Aquesta setmana s’ha fet el traspàs. Com definiria el Francesc Guisset alcalde?
Jo crec que em definiria com una persona que ha volgut estar molt a prop de la gent, coneixent de primera mà els seus problemes. I sobretot, amb la pandèmia, la part més humana i sentimental ha estat més a flor de pell. Ha sigut un repte personal per a mi. Perquè estar al capdavant de la protecció i la preservació de la salut de les 5.000 persones que té Llançà em feia estar preocupat i al 100% bolcat en l’alcaldia. Sens perjudici, evidentment, d’haver seguit amb tots els projectes amb que ens vam comprometre electoralment, com ara l’aprovació de la residència, el projecte que estem treballant amb l’ACA per fer el negament de la riera per evitar inundacions, la sala polivalent… I fins i tot la tan anhelada rotonda, que gràcies al meu partit, a través de Fomento, estem negociant. Finalment hi ha partida per la demarcació de Girona, i a veure si finalment també ens en sortim.

Li ha tocat una etapa realment difícil. Com està, ara, Llançà?
Afortunadament, durant tota la pandèmia no vam haver de lamentar cap confinament municipal, ni cap contagi massiu; i dins del risc de contagi, hem estat més o menys controlats com les altres poblacions. Gràcies a la responsabilitat de la ciutadania, ja l’any passat vam poder celebrar bona part de la temporada d’estiu, i aquest any, amb la vacunació massiva, ja estem a les portes d’aviam si finalment ens podem treure les mascaretes i podem recuperar la vida normal. I tot pinta que la temporada serà bona.

Deixant de banda la pandèmia, si hagués de destacar un èxit o un assoliment, quin seria?
Del que m’he sentit més orgullós és que durant la pandèmia no hem hagut de lamentar cap situació greu de salut pública. La preservació de la salut dels habitants de Llançà ha sigut la meva prioritat, i és la gran fita. I pel que fa a inversions, una promesa electoral que arrosseguem de fa molts anys i que finalment podrem complir, és la residència per a la gent gran.

I alguna espina clavada?
L’única espina clavada és que, sobretot amb l’adopció de les mesures sanitàries, d’incentiu i d’emergència, tant al sector empresarial com amb les persones més vulnerables, m’hagués agradat comptar amb l’oposició. Sota el meu punt de vista, no han estat a l’alçada. Un determinat grup ha contribuït a una generació de més estat d’alarma, i amb ERC i APL no hem aconseguit crear complicitat. Buscaven en tot moment un rèdit electoral, que és l’última cosa que has de buscar en una situació de pandèmia com la que estàvem vivint. Això és el que em va saber més de greu. Però afortunadament, gràcies a que la coalició de govern amb Junts ha funcionat, i ha funcionat bé, i també gràcies a tots els treballadors de l’Ajuntament, vam ser capaços d’afrontar amb molta solvència no només la gestió de la pandèmia, sinó totes les mesures que es van aprovar per donar suport al comerç, a la gent necessitada i a tot el que en el dia a dia va necessitar la població.

L’oposició l’acusava a vostè de falta de transparència…
No és veritat en absolut. Em van saber molt de greu aquestes falses acusacions, perquè jo en tot moment els vaig estendre la mà. Pensa que jo estava passant un dels moments més difícils de la meva vida, tant dins l’àmbit personal com al front de l’alcaldia, i qualsevol ajuda que m’hagués arribat de l’oposició l’hagués acollit com aigua de maig. La necessitava, i la necessitava més que mai. I sap greu dir-ho, però s’ha de dir perquè és veritat, que ells van demostrar una actitud totalment partidista. Va ser molt penós, perquè la gent de Llançà no s’ho mereixia.

Pel que em deia fa un moment, entenc que la valoració del pacte amb Junts és positiva.
Sí. Tot i tenir tota la responsabilitat, sobretot en aquell mes que tot el pes de govern va caure sobre la meva persona perquè no es podien fer plens, de seguida que vam poder van començar a gestionar el govern amb el teletreball. Tot va funcionar correctament i vam trobar aquest consens necessari. Perquè tant Junts com el PSC teníem els nostres projectes, que hi vam renunciar en benefici de crear borsa per ajudar al comerç i a les situacions d’emergència social. I aquest va ser el gran assoliment del consens amb Junts.

Més enllà de tot el tema sanitari, potser les ocupacions d’habitatges i l’augment de la inseguretat, sobretot a l’estiu, són els temes més polèmics. Creu que amb les noves mesures implantades aquest any es podran resoldre?
Nosaltres ja ens vam sorprendre l’any passat quan vam tenir aquelles manifestacions de la gent del poble. La veritat és que va ser una sola persona que entrava a les cases habitades a la nit, i això va crear molta inseguretat social, fins que finalment el vam poder detenir en coordinació amb els Mossos d’Esquadra i, a més, gràcies a una de les càmeres de videovigilància, que va ser clau.

Però sí que és veritat que ara a l’estiu sempre tenim problemes, sobretot de gent que ens ve amb el tren des d’altres poblacions, i venen amb una intenció delictiva. Ja l’any passat vam aconseguir redreçar la situació gràcies a la col·laboració de Mossos d’Esquadra, Policia Local, Policia Nacional i Guàrdia Civil. És a dir, amb la coordinació de les seves respectives competències al territori de Llançà vam fer patrulles composades pels diferents agents, i amb això vam aconseguir aquesta tranquil·litat que va romandre durant tot l’estiu. I tot això ens ha ajudat moltíssim a controlar aquests fluxos de gent que ve de Figueres i a saber discriminar els que venen a gaudir del nostre territori d’aquells altres que venen amb una intenció clarament delictiva. I ara a Llançà, un cop més, podem estar orgullosos d’una de les seves fortaleses, que és la de ser un poble tranquil.

També hi ha la urbanització de la pineda de la Farella, que ha generat força rebuig entre una part de la població. Qui la impulsa?
La propietat privada, evidentment en base al pla general. És un terreny que té unes possibilitats urbanístiques i, en base a això, han presentat un projecte que està en estudi. Observa totes i cada una de les recomanacions de la Generalitat, i ara estem a l’espera dels informes de diferents organismes. Però nosaltres volem preservar els valors ecològics i paisatgístics. I amb això vull denunciar la publicitat que qualificaré d’enganyosa, per part d’Iaeden, que plantegen que tota la parcel·la, que és una hectàrea i mitja, està plenament asfaltada. És fals.

I la gestió de la Casa Marly, com està?
És una concessió en què l’Ajuntament de Llançà es va comprometre a pagar un cànon anual de 72.000 euros. L’Ajuntament no s’ha cansat de demanar a la Generalitat que sigui cessió gratuïta en base a l’article 22 de la Llei de Patrimoni, que permet cessions gratuïtes quan el receptor hi aplica usos socials, públics, culturals… Doncs això ja ho està fent, l’Ajuntament de Llançà. Perquè un edifici ja l’hem destinat al Casal per a la Gent Gran i als cicles formatius; una altra a fer un centre de gent jove; una altra a la part pràctica d’aquests cicles formatius… I després tenim els jardins, que dilluns els vam obrir al públic perquè la gent s’hi pugui passejar i els pugui gaudir.

El que es busca és que la gent se’l vagi patrimonialitzant, se’l vagi fent propi. També s’hi estan fent actes. I en quant a l’edifici noble, estem intentant convèncer la Generalitat, ara en mans de Junts, que és amb qui hem fet coalició. Demanem un canvi de criteri. La petició és que aquests diners que estem pagant de cànon els puguem invertir en la preservació, conservació i manteniment de l’edifici, per a fer-hi qüestions socials i culturals. Que és patrimoni seu, però també és patrimoni nostre de sentiment local. Per tant, és la millor manera de lligar les dues voluntats.

El govern fa poc que s’ha format i també estem esperant que la Núria, que és la representant de Junts, s’acabi d’aposentar en el seu nou lloc i, quan puguem, demanarem una nova reunió amb el Director General de Patrimoni, i també farem arribar la petició al conseller. Evidentment, demanarem els màxims, que quedi clar! És a dir, la llei et permet la cessió gratuïta en propietat; o sigui, que et facin una donació. I si no hi ha la cessió gratuïta en possessió; que és que te’l deixin utilitzar. La voluntat és que sigui un punt d’interès turístic per Llançà, i també que sigui un dinamitzador de la vida social, econòmica i cultural.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li