França bloqueja l’Alt Empordà

0
1520

Les protestes dels Armilles Grogues han col·lapsat les carreteres de la Jonquera i rodalia durant tot el cap de setmana


 

Les mobilitzacions dels coneguts com a Armilles Grogues francesos, que fa 15 dies que protesten contra l’augment del preu del carburant (passarà de 0,80 a 1,30 €/l) i d’altres impostos promogut pel govern d’Emmanuel Macron, ha col·lapsat mitja comarca aquest cap de setmana. Els manifestants -que a priori no estan afiliats a cap partit ni sindicat, sinó que són ciutadans procedents de diversos àmbits i classes socials que s’han unit rere el símbol de les armilles d’ús obligatori a les carreteres gal·les per evitar la pèrdua del poder adquisitiu- han organitzat barricades als peatges francesos durant tot el cap de setmana. I els efectes dels talls han traspassat fronteres i s’han estès a l’Alt Empordà.

Les primeres aglomeracions es van registrar dissabte, quan tal com ja havia passat la setmana anterior, es van crear cues quilomètriques a l’AP-7 en sentit nord. Unes cues que, amb el pas de les hores (i els desviaments que van fer els Mossos d’Esquadra), es van anar traslladant a l’N-II. I al vespre, no només hi havia retencions a la Jonquera, sinó que també en altres punts com Pont de Molins o Cabanes.

Diumenge la situació es va normalitzar una mica, tot i que els polígons i benzineres de la Jonquera i la rodalia estaven a vessar de camions, i els transportistes es van anar desplaçant cap al sud. Però ahir al matí la situació va tornar a empitjorar. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), les cues van arribar als 20 km a l’AP-7 en sentit nord, i es van traslladar a l’N-II en els dos sentits de la marxa, sobretot a l’altura de Pont de Molins i fins a Biure. Això va provocar que molts vehicles busquessin vies alternatives, i el bloqueig es va fer extensiu també en altres punts, com per exemple el polígon industrial de Llers.

AFECTACIÓ COMERCIAL. Aquesta situació no només ha afectat els veïns que s’havien de desplaçar per la comarca, fos en transport públic o privat, sinó que també ha comportat un greu perjudici pels comerciants de la Jonquera. De fet, ja el cap de setmana passat havien denunciat que les pèrdues fregaven el 70% de la facturació; i aquesta setmana el col·lapse s’ha intensificat fins al punt que alguns han decidit no obrir els negocis.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li