Fons per a famílies vulnerables amb càncer

0
1010

En aquest article, la presidenta de l’AECC-Catalunya contra el Càncer Figueres explica que l’associació ha creat un fons econòmic per ajudar persones i famílies vulnerables amb càncer i que s’han vist encara més afectades econòmicament per la crisi


La crisi de la Covid-19 està afectant molts àmbits de la societat i no només d’una manera directa per les conseqüències del virus. En aquest article, la presidenta de l’AECC-Catalunya contra el Càncer Figueres explica que l’associació ha creat un fons econòmic per ajudar persones i famílies vulnerables amb càncer i que s’han vist encara més afectades econòmicament per la crisi.

En aquest sentit, es fa una crida a la solidaritat per poder dotar el fons d’ajudes econòmiques. Les aportacions de persones i empreses es poden fer trucant al telèfon d’Infocàncer: 900 100 036.

Covid-19, emergència socioeconòmica en malalts de càncer

Julieta de Masdevall

En aquestes setmanes tan dures arran de la Covid-19, podem afirmar rotundament que hem viscut la major crisi sanitària del segle XXI.

Quan va iniciar-se aquesta pandèmia ja érem conscients que, sanitàriament, els nostres pacients, en molts casos immunodeprimits, presentaven un major risc de contagi del coronavirus. Per aquest motiu, des de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Figueres ens vam posar en marxa de manera immediata amb la intenció de reduir l’impacte socioemocional i seguir millorant la qualitat de vida de les persones afectades pel càncer, ajustant-nos a les mesures de contingència establertes. Gràcies al procés de digitalització que ja es va iniciar en la nostra entitat fa un any i mig, els nostres professionals han ofert per via telemàtica a la zona de l’Alt Empordà: atenció psicològica a 14 beneficiaris, atenció social a 3 beneficiaris, fisioteràpia a 1 beneficiari i logopèdia a 4 beneficiaris, xifres similars a abans de la pandèmia.

Però no només aquesta atenció personalitzada i imminent és important, sinó que som conscients de l’emergència socioeconòmica que representa en aquesta població de risc en aquests moments i a mitjà termini.

I és que, si abans de la pandèmia els nostres càlculs eren que hi havia al voltant de 27.000 persones a tot l’Estat que cada any entraven en una situació d’extrema vulnerabilitat econòmica a conseqüència del diagnòstic d’un càncer, amb aquesta nova situació de crisi, aquestes persones seran més, i seran més vulnerables.

Hi haurà famílies de l’Alt Empordà amb càncer que no podran fer front a despeses bàsiques com són el lloguer, l’hipoteca, la factura del gas o de la llum, i algunes també hauran de triar entre pagar aquestes factures, menjar o comprar medicaments. No hem d’oblidar que cada família gasta aproximadament entre 100 i 300 euros al mes a conseqüència d’un diagnòstic de càncer. Si a més, a causa de la Covid-19, algun membre d’aquesta família s’ha vist afectat per un ERO, ERTO o acomiadament, la situació en la qual es veuran sumits estarà pròxima a l’exclusió social.

Davant d’aquesta imminent emergència, des de l’AECC hem posat en marxa un fons amb una dotació inicial de 3 milions d’euros, per atendre demandes puntuals urgents de famílies en càncer vulnerables socialment. Aquest fons d’emergència es posa a disposició dels qui més ho necessitin amb l’objectiu d’estar, més a prop que mai, amb els que passaran per una situació de major vulnerabilitat arran de la pandèmia de la Covid-19.

Amb la voluntat que la solidaritat i l’ajuda es desplegui quan és més necessària, fem una crida a la població general i a les empreses, perquè truquin al telèfon d’Infocàncer 900 100 036 i se sumin amb dotacions econòmiques a aquest fons, que ens permetrà fer front a l’emergència social en càncer.

Tots units sortirem de la crisi sanitària de la Covid-19, però ens trobarem amb una emergència social en càncer per la qual cal que estiguem preparats. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li