Fins a 43 pobles que agrupen el 17% dels alt-empordanesos no tenen oficina bancària

0
1952

Onze entitats tenen 87 sucursals repartides per la comarca, però la meitat es concentren a Figueres, Roses i l’Escala


 

Dels 68 municipis que té l’Alt Empordà, 43 (és a dir, el 63%) no tenen cap oficina bancària. Un percentatge força destacat que supera de llarg la mitjana catalana, que és del 19,3%. Entre aquestes localitats hi ha molts pobles petits i rurals, però també hi ha viles més poblades com Vilafant, Avinyonet de Puigventós o Vilamalla [vegeu-los tots al requadre]. En total, gairebé 24.000 persones (el 17,18% de tota la població alt-empordanesa) s’han de desplaçar per tramitar alguna operació financera presencialment.

Així ho indiquen les últimes dades publicades pel Banc d’Espanya, que daten de finals de març. Segons el mateix organisme, en termes generals les entitats que operen a Catalunya han reduït la seva xarxa d’oficines a la meitat des del 2008, quan va començar la crisi econòmica.

PARADOXA. Veient l’evolució dels estils de vida i la cada cop més freqüent implantació de les noves tecnologies, aquesta situació es podria atribuir a la proliferació de sistemes de gestió i de pagament alternatius, com ara les tramitacions a través d’internet, les assessories financeres en línia, l’ús de targetes de crèdit o fins i tot dispositius mòbils per pagar, o les cada cop més freqüents compres a la xarxa. Però el cert és que les dades oficials desmenteixen aquesta vinculació.

Recentment el mateix Banc d’Espanya ha publicat un article sobre el «Tancament d’oficines bancàries i accés a l’efectiu a Espanya» a la seva Revista d’Estabilitat Financera. I les autores de l’informe destaquen que, a diferència de la creença general, el diner en efectiu continua sent el mitjà més habitual per fer operacions de pagament a l’Estat espanyol. Es basen en l’última enquesta feta pel mateix organisme, que indica que el 2017 els bitllets i les monedes eren el mitjà preferit pel 53% de la població espanyola, seguit de la targeta de dèbit (el 41% de la població) i la targeta de crèdit (el 6% de la població).

DIVERSITAT ALS LLOCS POBLATS. A l’Alt Empordà hi ha un total de 87 oficines bancàries d’11 entitats diferents. Hi tenen presència Caixabank, SA (que, amb 36 sucursals, és la més estesa a la comarca), Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, SA (hi té 12 sucursals), Banco Popular Espanyol, SA (també n’hi té 12), Banco de Sabadell, SA (10), Banco Santander, SA (8), Deutsche Bank, SAE (3), Bankia, SA (2), Bankinter, SA (1), Targobank, SA (1), Abanca Corporacion Bancaria, SA (1) i Cajamar Caja Rual, SCC (1).

A causa de la seva població i de la seva ubicació geogràfica, els municipis amb més delegacions són Figueres (amb 24 oficines de totes les entitats presents a la comarca), Roses (amb deu oficines de vuit entitats), l’Escala (vuit), Castelló d’Empúries (sis) i la Jonquera (també sis).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li