Figueres també riu

0
1713

De tots els festivals que s’havien de fer i es van desfer, probablement el Festival Còmic ha estat el mĂ©s damnificat atès que ja ho tenia tot a punt, tot fet fins al punt que nomĂ©s calia aixecar el telĂł… i no va poder ser. Malgrat tot, el Festival Còmic ha pogut finalment dur-se a terme, s’ha reinventat segons les circumstĂ ncies, i ha demostrat, com abans ho van fer el Festival AcĂşstica o el Festival de Jazz, que la cultura Ă©s segura.

I probablement, també, el Festival Còmic era més necessari que mai, atès que ens ha permès riure, tornar a esbossar un somriure amb un monòleg, una broma o el mateix ambient que es genera de bon rotllo que viu Figueres durant aquests dies. Poques vegades valorem en la seva justa mesura la rellevància del bon humor i l’àmplia gamma de situacions que ens poden provocar del lleu somriure a la sonada riallada. No en va, el poeta anglès Joseph Addison afirmava que allò que ens distingeix de la resta de criatures –animals, s’entén– és la facultat de riure. No sempre l’aprofitem prou.

Després de mesos dramàtics, tristos, durs, llargs i sobretot incerts, en què la cultura ha patit com pocs sectors econòmics –ja que de per si és un món molt vulnerable–, però alhora ha estat un espai que ha contribuït com pocs a omplir de vida i energia un món que havia quedat buit.

Per això, Figueres ni que sigui durant uns pocs dies, ha rigut i ho ha fet, com cada any, amb el Festival Còmic. Coincidint, a més, amb la iniciativa del Red Alert o Alerta Roja, sobre el món de la cultura, que posa de manifest la fragilitat del sector que no només ha contribuït com el que més durant els mesos de confinament, sinó que s’ha adaptat ràpidament i eficientment a totes les normatives que han anat apareixent per tal de garantir la seguretat a totes les persones usuàries de cultura.

Aquest cap de setmana hem tingut l’oportunitat de riure amb el Còmic, la setmana passada vam gaudir amb uns dies de jazz espectaculars i abans amb una Acústica diferent però igual d’intensa; d’aquí a pocs dies Figueres tornarà a moure’s a través del seu festival de dansa, i tornarà a fer-ho gràcies a la tenacitat i el valor dels que continuen creient en la cultura, en la cultura segura.

En aquesta incerta temporada cultural de tardor que hem encetat, volem que Figueres rigui, plori, s’emocioni, balli, s’impressioni o gaudeixi de l’àmplia oferta de què podrà disposar, amb totes les mesures necessàries que hem pres i que han demostrat ser del tot efectives. Més que mai, fer cultura és fer ciutat, malgrat totes les dificultats viscudes, i que potser vindran.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li