Figueres recorda la llevantada de fa un any amb una Rambla més segura que mai

0
686

Els 240 litres per metre quadrat que van caure a Figueres la nit del 30 de novembre del 2014 van ser letals per l’estabilitat de la part baixa de la Rambla. Un dels punts més emblemàtics de la ciutat va quedar totalment esfondrat i en quatre mesos es va haver de refer. L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va acompanyar ahir els mitjans a fer unrecorregut per sota la Rambla, per on discorre la riera Galligans. Felip va declarar: “S’han pres mesures de seguretat amb registres per anar verificant com està la riera en cada moment i, per tant, hauríem de pensar que això no pot tornar a passar. Tot i que les coses de força major sempre són imprevisibles.”
L’arquitecte municipal, Joan Falgueras, va recordar que les causes de l’esvoranc de 40 metres quadrats van ser múltiples. Hi va influir la crescuda desmesurada de la riera, però, a més, es va originar un remolí perquè l’aigua impactava contra la base de l’escultura de Narcís Monturiol i també hi havia alguna pedra del ferm que es va aixecar i va contribuir a arremolinar l’aigua. Un altre element que va entrar en joc va ser el mal estat del mur, afectat per la crescuda excessiva de les arrels d’uns plataners. Tot plegat va provocar que l’aigua no pogués circular i el remolí desfalqués el fonament del mur, que va acabar cedint. Falgueras va detallar que s’han corregit els desperfectes i els problemes detectats.
La factura per refer tots els danys dels aiguats es va enfilar al milió d’euros. Només l’esvoranc va suposar la meitat del pressupost. Felip lamenta que l’Estat no hagi contribuït en les despeses.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li