Figueres, punt de semillibertat amb l’estrena d’un habitatge per a presos

0
1989

La consellera de JustĂ­cia, Ester Capella, va visitar divendres el primer pis de la demarcaciĂł per reclusos en tercer grau


 

Una manera diferent d’arribar al final de la condemna. Aquesta és la iniciativa que s’ha posat en marxa des del Departament de Justícia i que permet als presos en situació de tercer grau -i arrelats a un territori- viure en un pis fora de la presó. La consellera de Justícia, Ester Capella, va inaugurar divendres el primer habitatge de les comarques gironines per a reclusos. És a Figueres, té 12 places i hi viuen 5 homes i una dona.

El pis de Figueres és una de les quatre noves residències que la Generalitat ha posat en marxa recentment a Catalunya, juntament amb altres al Baix Penedès, al Baix Llobregat i al Barcelonès. En total sumen 85 places de les 300 que hi ha a tot Catalunya amb aquestes condicions. Hi ha 200 places de pernoctació i un centenar per a seguiments. Això és l’equivalent a dos de cada deu presos en situació de tercer grau. I aquesta xifra representa els reclusos que viuen en semillibertat a Catalunya.

UNITATS DEPENDENTS. Les residències estan situades en habitatges ordinaris, sense cap distinció externa i sense funcionaris de presons. Dels pisos se’n fan càrrec les entitats del tercer sector, en el cas de Figueres, Suara Cooperativa. El personal d’aquestes entitats passa la nit als habitatges i durant el dia dona suport als interns perquè es formin, busquin feina, treballin i utilitzin recursos socials i de salut públics. Les places són limitades i en queden totalment exclosos els presos amb mala conducta o amb toxicomanies. Com que estan en situació de tercer grau, hi han d’anar a dormir vuit hores cada dia, excepte el cap de setmana. Els presos han de mantenir entrevistes amb els professionals i tenir cura del pis, cuinar i rentar-se la roba. El pis que Justícia ha obert a Figueres dona avantatges als presos de tercer grau del Puig de les Basses que fins ara s’havien de desplaçar al centre de règim obert de Girona.

ESTER CAPELLA. En la seva visita a Figueres, la consellera va parlar amb els sis interns que viuen a l’habitatge des d’aquest estiu. Tres d’ells van expressar-li les seves inquietuds. En Mustafà, per exemple, va destacar la comoditat que li suposava no haver d’anar al centre de règim obert de Girona. Després, Ester Capella va declarar als mitjans: «El que volem és posar-los les coses al més fàcil possible, i que estiguin més a prop del seu entorn familiar». Capella va defensar el model penitenciari català com un sistema «d’èxit», que té una taxa de reincidència del 30%, «molt lluny» de països de l’entorn com ara França. La idea és seguir ampliant en nombre de pisos. Pel que fa als costos, les quatre noves unitats dependents suposen 515.672 euros a l’any.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li