Figueres presenta un pressupost de 59,7 milions que en reserva 1,5 per a inversions

0
1289

El govern destaca que són uns comptes «realistes», «sense despeses supèrflues», que volen «posar la ciutat al dia»


Un document «molt realista», «al servei de tots els figuerencs i figuerenques», i que probablement permetrà a l’Ajuntament sortir del pla d’estabilitat en què es troba. Aquestes són les principals característiques que l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, atribueix al pressupost municipal que el quadripartit ha preparat per a aquest 2020. Uns comptes que equilibren ingressos i despeses en 59.697.501,18 euros; és a dir, un 2,18% més que el 2019 (atribueixen l’augment a una major eficiència a l’hora de cobrar taxes que fins ara no es cobraven).

Amb un discurs centrat en les idees de «posar la ciutat al dia» i d’«eliminar les despeses supèrflues», Lladó i la regidora d’Hisenda, Maria Gratacós, van presentar dijous la seva proposta amb tot el govern oferint una imatge d’unitat des de primera fila. «Vam dir que veníem a posar ordre. Ho hem estat fent aquests 7 mesos, però evidentment en 7 mesos no es fa tot», va sentenciar l’alcaldessa.

Segons la màxima responsable municipal, dos dels grans eixos són precisament que es reduiran les despeses que consideren innecessàries («volem eliminar els clientelismes i la barra lliure», va dir literalment) i que no s’apujaran els impostos («ni tan sols s’actualitza l’IPC», perquè «som conscients de la situació socioeconòmica»). A més, l’alcaldessa també en destaca el «rigor», tot assegurant que és un pressupost «pensat per ser executat».

En aquest sentit, es reserven 1,5 milions d’euros per a inversions reals (un 27,29% més que el 2019), amb els equipaments esportius i la millora de serveis urbans com a grans referències. I a part dels projectes pressupostats aquest 2020 [vegeu el llistat de dalt], també tenen previst executar inversions que l’any passat no es van fer (com el tancament de l’Albert Gurt). I en qualsevol cas, Lladó recorda que projectes com el pavelló o la segona fase del Centre Ferran Sunyer són plurianuals. Per això, per exemple, aquest 2020 el pavelló rebrà 1,5 milions d’euros, «que és el que tècnicament es podrà executar», i el 2021 hauria de rebre 3 milions més.

Enguany també es reprendrà el pressupost participatiu, s’invertiran 70.000 euros en ajuts per posar a lloguer habitatges buits, s’apujarà un 50% la inversió en centres educatius, es doblaran les partides per fomentar el comerç i el turisme cultural, i augmentaran un 22% les ajudes en serveis socials.

MÉS CÀMERES. Un altre dels grans eixos del pressupost és la millora de la seguretat. Durant la presentació, Lladó va lloar la tasca de la Guàrdia Urbana, però va admetre que «necessitem més recursos». Per això aquest 2020 s’hi destinaran 808.000 euros més que el 2019. Uns diners que, a la pràctica, permetran contractar més policies, comprar algun radar, dotar els uniformes de càmeres personals, mantenir la unitat canina i instal·lar més càmeres de videovigilància.

La planificació per instal·lar els aparells dependrà de les necessitats que detectin la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, però de moment ja se sap que n’hi haurà cinc o sis de nous.

MÉS PERSONAL MUNICIPAL. Per acabar, el setè gran eix és l’«esforç en el capítol 1». Això vol dir que es contractarà més personal municipal. Concretament, enguany s’incorporaran a la plantilla de l’Ajuntament set policies, cinc persones per la brigada municipal i un arquitecte.

S’APROVARÀ AQUEST MES. Després de la presentació pública, ara començarà un procés de negociació en què el govern espera rebre aportacions de la resta de partits del consistori [vegeu la polèmica al destacat de la pàgina anterior]. La idea és convocar una Comissió extraordinària la setmana que ve, i un ple extraordinari per aprovar inicialment els comptes la següent (la del 24 de febrer). Aleshores s’obrirà un període d’exposició pública.

Aquest procés, però, s’ha dilatat més del compte. Inicialment l’equip de govern volia aprovar el pressupost al desembre, però el va haver d’ajornar quan el Tribunal de Contractes del Sector Públic va acceptar els recursos contra l’acord d’adjudicació del contracte de les escombraries. Ara, els comptes introdueixen el pla de gestió d’Ecoserveis que es va aprovar precisament en el ple de la setmana passada (que preveu una part del lloguer de maquinària) i, segons Agnès Lladó, «la possibilitat d’explorar totes les vies». En aquest sentit, l’alcaldessa admet que «aquest 2020 podrem posar les bases, però és impossible poder-ho activar tot en només un any».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li