Figueres prepara un pla per reforçar la seva responsabilitat social corporativa

0
1738

Ja s’està fent una diagnosi per definir quines accions haurien d’aplicar tant l’Ajuntament com altres agents del territori


 

L’Ajuntament de Figueres s’ha proposat ser un referent a la demarcació de Girona en matèria de responsabilitat social corporativa (RSC), i no només en l’àmbit d’organització, sinó també buscant la implicació del territori. Segons va explicar ahir l’alcaldessa, Marta Felip, es tracta d’esdevenir un “municipi socialment responsable” en una doble vessant: d’una banda, incorporant mesures i actuacions transversals en totes les àrees i activitats del consistori; i de l’altra, fomentant aquestes pràctiques amb tot el teixit social de la ciutat.

Per aconseguir-ho, es treballarà en dues fases. La primera, que està en el tram final, inclou l’elaboració d’una diagnosi i un informe de la situació actual per conèixer a quin nivell el consistori està aplicant la responsabilitat social. En aquest sentit, fa uns mesos que l’Ajuntament ja va contractar la consultoria Ingeniería Social, que està ultimant una diagnosi que ha de servir per redactar el pla. L’empresa ha analitzat documentació, ha fet entrevistes a responsables de diferents àrees i representants dels treballadors, i també ha organitzat dues sessions participatives (una amb personal tècnic i una altra amb polítics). A partir d’aquesta informació, es detallarà un informe sobre l’estat de maduresa de la RSC, les bones pràctiques identificades i els aspectes a millorar de cara al futur.

A l’espera de tenir l’informe definitiu, Marta Felip ja ha avançat que hi ha algunes àrees en què encara queda “molt camí a recórrer”, com ara la gestió del personal del consistori, la contractació o el bon govern. En aquest últim cas ha posat l’exemple de la redacció del codi ètic i bones pràctiques dels càrrecs del govern, que ja s’està treballant i que era un compromís electoral d’aquesta legislatura. Per contra, on sí s’ha avançat amb temes de RSC és en els serveis a les persones, la cultura i en la educació. El pla d’igualtat aprovat el juliol passat n’és un exemple.

OBJECTIUS CLARS I CALENDARI FIXAT. La segona fase del procés és la redacció del pla d’accions, que precisarà les noves línies d’intervenció i anirà acompanyat d’un calendari concret. També s’establirà un sistema d’avaluació i seguiment de les accions que es van implantant, i que poden passar per fomentar el diàleg entre el govern i els grups d’interès, potenciar la formació laboral, promocionar un turisme o una mobilitat més sostenibles, reforçar l’atenció a la diversitat o fer una gestió ambiental més sostenible, entre d’altres. Des de l’Ajuntament preveuen necessitar com a mínim dos anys per dur-ho a terme. I ja han avançat que el calendari final dependrà del pla d’accions amb els respectius terminis.

Aquest any Figueres ha destinat uns 15.000 euros a la contractació de la consultoria Ingeniería Social. Aquesta empresa s’ha encarregat també d’analitzar altres consistoris catalans, com ara el de Sabadell. L’any vinent està previst destinar-hi una partida més important per dotar econòmicament el pla d’acció.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li