Figueres prepara dues visites pilot a la casa familiar dels Dalí a la plaça de la Palmera

0
1169

El segon pis de la casa Mas Roger obrirà les seves portes per mostrar la residència del geni en època adolescent


El 22 d’octubre i el 19 de novembre. Aquestes son les dues dates que ha escollit l’Ajuntament de Figueres per oferir dues visites pilot a la casa on Salvador Dalí va passar l’adolescència. La residència, situada a pocs metres de la que el va veure néixer, està ubicada al segon pis de la casa Mas Roger.

És propietat de la família Carbó i es va mostrar per primer cop al públic en una visita restringida durant les fires de la Santa Creu de fa gairebé 10 anys. Fa uns mesos, la propietat va posar en marxa una «experiència» a través de la plataforma Airbnb per veure si hi havia interès a conèixer la història de l’edifici, i ara s’hi ha sumat l’Ajuntament.

La iniciativa té un doble objectiu. Per una banda, mostrar el patrimoni d’aquest edifici modernista. I, de l’altra, conèixer les estances del domicili familiar. També avançar en l’estratègia municipal d’incloure noves experiències al circuit turístic per afavorir la desestacionalització.

Les visites seran totalment gratuïtes i tindran una capacitat màxima per a unes 20 persones. Els interessats a participar-hi s’hi hauran d’inscriure a través de l’oficina de turisme.

El regidor de Cultura, Alfons Martínez, ha explicat que «programem aquestes dues visites molt pensades per als figuerencs i les figuerenques, per donar a conèixer el patrimoni que tenim a la ciutat. La intenció és, a mitjà termini, poder incorporar-les a l’oferta turística de la ciutat».

Segons l’èxit de la proposta, el consistori oferirà als propietaris establir un conveni per incloure-la al circuit estable de visites a la ciutat, i sumar-la a la visita de la casa natal, que actualment està en obres. Tot i això, el consistori ha admès que no es planteja la compra de la finca.

LA HISTÒRIA. La casa Mas Roger és un edifici modernista construït per l’arquitecte Azemar. El 1912 es va convertir en la casa del pintor, on la família es va traslladar quan Dalí tenia 8 anys. Els anys 30 es va dividir en dues; la part de les habitacions on dormia Dalí, la seva germana Anna Maria i la dels convidats, per on van passar Lorca o Buñuel, però, es manté intacta i és la que s’incorporarà a les visites. El geni alt-empordanès hi va viure fins als anys 40.

EL TERRAT. La visita permetrà conèixer dormitoris, cuina, menjador, el safareig i el terrat. Aquesta ubicació és un dels punts d’interès, ja que Dalí hi va establir el seu primer estudi de pintura. Les vistes que el geni tenia des d’aquesta privilegiada zona li van servir també d’inspiració per a la seva obra on apareix Gala i Lincoln. El mateix espai apareix en diversos dibuixos i també en quadres, entre ells la Noia de Figueres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li