Figueres obrirà un economat per a persones necessitades al llarg del 2010

0
658

Les comarques gironines tindran una xarxa d’economats al llarg del 2010 perquè els col·lectius més desafavorits per la crisi puguin adquirir-hi aliments a més bon preu. El projecte, impulsat per la Diputació de Girona i que té un ampli suport institucional, reforçarà la botiga solidària que ja existeix a Girona i, en una primera fase, n’obrirà de noves a Salt, Figueres, Lloret de Mar i Palamós. La iniciativa compta amb un pressupost superior als 400.000 euros. El president de la Diputació, Enric Vilert, destaca que aquesta xarxa d’economats ‘permetrà donar aliments bàsics a qui més ho necessita’ i, alhora, s’emmarca ‘dins la voluntat de la Diputació d’afavorir les polítiques socials’. 

El projecte, que s’ha batejat amb el nom de ‘consum solidari’, preveu implantar a mig termini una xarxa d’economats a dotze municipis de les comarques gironines. A més de la Diputació de Girona, també hi participen la Generalitat de Catalunya, el Banc dels Aliments, la Fundació Caixa Girona i Càritas. Tots cinc signaran en breu un conveni que permetrà posar fil a l’agulla a la creació de les botigues solidàries.

En una primera fase, el projecte reforçarà l’economat que ja existeix a Girona des de finals de novembre, i també n’obrirà de nous a Salt, Figueres, Lloret de Mar i Palamós. Les botigues se situaran en locals cedits pels ajuntaments, i els serveis socials de cada municipi seran els qui determinaran les persones que podran accedir a l’ajuda.

Segons explica el president de la Diputació, el programa ‘implantarà un sistema de protecció de preus, que serà variable i anirà en funció de la capacitat econòmica de cada usuari’. A l’hora d’adquirir els aliments, els beneficiaris gaudiran de descomptes que se situaran entre el 50% i el 75% respecte el preu de venda al públic en una botiga convencional.

A més dels descomptes, també hi haurà determinats aliments que es donaran als usuaris sense cap mena de cost. Aquests aliments d’entrega gratuïta (com ara sucs, llet o arròs) els aportarà el Banc dels Aliments, a través de les donacions que rep de les empreses alimentàries de la demarcació.

Enric Vilert ha ressaltat que l’impuls que fa la Diputació a aquesta iniciativa ‘s’emmarca dins la voluntat d’afavorir les polítiques socials, com es recull al pressupost de la corporació que s’ha aprovat aquesta setmana’. El president també explica que, en temps de crisi com els actuals, ‘la Diputació ha de fer costat als municipis i als ciutadans’ i que la creació de la xarxa d’economats ‘permetrà ajudar els més desafavorits’.

Segons Enric Vilert, la importància del projecte és doble. Per una banda, perquè permetrà donar ‘una ajuda directa als qui més ho necessiten’ i, per l’altra, perquè permetrà l’obertura de fins a dotze botigues solidàries a mitjà termini a les comarques gironines.

I és que, després d’aquesta primera fase, la intenció és anar estenent els economats a set municipis més. En concret, a Blanes, Roses, Torroella de Montgrí, Santa Coloma de Farners, la Bisbal d’Empordà, Olot i Banyoles.

El projecte per implantar aquesta xarxa d’economats compta, en aquesta primera fase, amb un pressupost superior als 400.000 euros. Segons estableix l’acord entre les cinc parts, la Diputació de Girona n’aportarà 175.000, gairebé la meitat. D’aquests, 100.000 es transferiran ja aquest 2009 a Càritas perquè compri aliments, i els 75.000 restants es donaran el 2010.

Per la seva banda, el Banc dels Aliments aportarà 164.000 euros al projecte, repartits en tres anys. Aquesta quantitat, però, no es donarà en metàl·lic, sinó en espècies. Correspondrà a donacions fetes per empreses alimentàries, i que es destinaran sempre a entrega gratuïta. A més, el Banc dels Aliments també cedirà el seu vehicle isotèrmic per transportar producte fresc cada vegada que es necessiti.

La Fundació Caixa Girona col·laborarà amb ‘consum solidari’ comprant les neveres, les cambres frigorífiques i el mobiliari de les botigues. Càritas Diocesana de Girona aportarà 73.753 euros a la iniciativa, i també buscarà donacions d’aliments d’empreses alimentàries de la demarcació per valor de 134.000 euros.

Finalment, els ajuntaments implicats cediran un local per a la instal·lació dels economats i es faran càrrec de les despeses dels subministraments i els permisos d’obertura. A més, també aportaran una quantitat econòmica anual al projecte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li