Figueres i Vilafant superen un mes de restriccions amb l’esperança de les ajudes

0
912

Es reobren les zones infantils de la ciutat, els parcs urbans i dijous es reprendrĂ  el mercat de la roba


«Hem aconseguit no només frenar, sinó també doblegar la corba, i això ha estat gràcies a l’esforç de la ciutadania». Amb aquestes paraules l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, feia balanç de la situació per la Covid-19 a la ciutat. Va ser ahir, el mateix dia que el Procicat aixecava les restriccions imposades a Figueres i Vilafant arran del risc de contagis de la pandèmia. Lladó es va mostrar satisfeta per les xifres, però va insistir que no es pot abaixar la guàrdia tot dient «és imprescindible que tots tinguem a la consciència la fórmula distància, mans, mascareta».

Les restriccions s’han allargat gairebĂ© un mes, tot i que el passat 3 d’agost es van suavitzar una mica. Les novetats d’ara sĂłn que ja es comencen a desprecintar les zones de jocs infantils, els parcs urbans i desapareix la limitaciĂł del 50% de l’aforament a l’interior de bars i restaurants, entre d’altres mesures.

D’altra banda, dijous es reprendrĂ  el mercat de la roba. En termes generals, però, el retorn a la situaciĂł que hi havia a mitjans de juliol, quan es van aplicar les restriccions a la ciutat i Vilafant, es farĂ  de manera progressiva. LladĂł explicava ahir en la seva compareixença que tot allò que s’obri s’acompanyarĂ  «d’un pla de protecciĂł i seguretat» i va afirmar novament que «Figueres Ă©s una ciutat segura». Per refermar com ha canviat la situaciĂł l’alcadessa va donar xifres de l’evoluciĂł de la pandèmia. Entre aquestes dades va dir que la incidència del virus a la ciutat se situa en els 50 casos positius per cada 100.000 habitants (havia arribat a ser de 330) i l’índex de reproducciĂł de la Covid-19 Ă©s al 0,67. És a dir, que de mitjana cada infectat transmet el virus a menys d’una persona (s’havia arribat a 3,98). LladĂł va afegir: «Això ens situa en els nivells mĂ©s baixos de la mitjana catalana. Estem contents, però hem de continuar sent responsables». El risc de rebrot a Figueres Ă©s de 130,36, cosa que suposa haver disminuĂŻt fins a sis vegades el que hi havia fa unes setmanes.

COMERÇ. Durant les restriccions els comerciants i els establiments en general han patit. El president de Comerç Figueres AssociaciĂł, Frederic CarbĂł, assegura que han patit pèrdues d’entre el 50 i el 80%. «Ens hi jugĂ vem la Champions de l’economia local i l’hem perduda», lamentava CarbĂł. TambĂ© criticava que s’haguĂ©s estigmatitzat la ciutat. Tot i això, el representant dels comerciants prefereix mirar endavant i confiar que la situaciĂł relativament remunti.

AJUDES. Arran de les restriccions les alcaldesses de Figueres i Vilafant van enviar una carta a la consellera Àngels Chacón demanant-li la creació de línies directes per a comerços, hotels, restaurants, hotels, gimansos i cinemes. En conversa telefònica amb Chacón, l’alcaldessa de Figueres ha rebut el compromís de tenir ajudes. Lladó va declarar ahir que «es faran ajudes, s’està treballant en quin tipus i en quines quantitats; però hi seran».

FUNDACIÓ SALUT EMPORDÀ. Pel que fa a les dades a l’hospital de Figueres, la situació també millora. Ahir hi havia 11 persones ingressades per Covid. Des de l’1 de juliol s’han registrat 126 casos positius, s’han donat 48 altes i, pel que fa a professionals, n’hi ha 11 de positius (16 acumulats).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li