Figueres homenatja els exiliats

0
2022

Triangle Blau i l’Ajuntament fan un acte en memòria dels que van haver de fugir l’hivern del 39


L’11 de febrer és una data per al record, per la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i dels milers de persones que van haver d’escollir el camí de l’exili forçós. I diumenge, Figueres els va tornar a recordar. Figueres va tornar a homenatjar, com ho fa cada any, els damnificats pels bombardejos de l’aviació del bàndol sublevat que van tenir lloc a la ciutat l’hivern del 1939 en el context de l’ofensiva de Catalunya durant el conflicte bèl·lic. Perquè després de Barcelona, Figueres, una de les últimes ciutats refugis de l’Estat espanyol, va ser la localitat catalana que més víctimes va tenir: prop de 400 morts i més de 1.000 ferits. La ciutat va experimentar fins a 18 atacs.

Per recordar aquells fets, davant del monument de l’exili de l’avinguda de Perpinyà, de Figueres, es van reunir diumenge, a partir de 2/4 d’11 del matí, una cinquantena de persones en un emotiu acte organitzat per l’associació per a la preservació i la difusió de la memòria històrica Triangle Blau i l’Ajuntament de la ciutat, acompanyats d’altres entitats com Òmnium Cultural, Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l’Exode, l’Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France, o l’Amicale des Anciens Internés du Camp de Vernet d’Ariège.

L’acte va arrencar amb l’ofrena floral al peu del Monument de l’exili i, després de guardar un minut de silenci, es van fer els parlaments, que va obrir el president de Triangle Blau, Lluís Fontané, i al qual van seguir Chantal Semis, vicepresidenta de l’Amicale des Anciens Guérilleros Espagnols en France, i Maria Rosa Roset i Joan Carles Corney, de Triangle Blau, que van llegir textos de Josefina Piquet i Àlvar d’Orriols i un fragment de la cançó Yo te nombro libertad, del cantautor italoargentí Gian Franco Pagliaro.

També va parlar Pepita León, el testimoni directe d’una nena de l’exili que, fa 79 anys, va passar amb els seus pares per aquest carrer empedrat camí de França, fugint de la repressió franquista. León va fer una defensa ferotge del dret a vot, en referència a la situació que viu Catalunya actualment: «Impedir el vot és no respectar la democràcia. I jo tinc dret a denunciar aquest atac a la llibertat individual». Va tancar la roda de parlaments Jordi Masquef, segon tinent d’alcalde de Figueres, que va lloar la tasca de Triangle Blau, «que serveix de referent per a les noves generacions i sobretot per als estudiants». El cant d’Els segadors interpretat per Veus Empordaneses va posar el punt final a l’acte.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li