Figueres demanarĂ  ajuts extraordinaris a la Generalitat pels danys dels aiguats

0
1779

Diversos veïns de Vilatenim i els usuaris de la residència Les Acàcies han passat la segona nit consecutiva fora de casa


 

Hi ha casos en què les dites populars no deixen de ser això: dites. I l’episodi d’inundacions que han viscut Figueres i l’Alt Empordà aquest cap de setmana en són un exemple: després de la tempesta no ha arribat la calma, i set famílies de Vilatenim i una trentena d’interns de la residència Les Acàcies han passat la segona nit consecutiva a fora de casa. Els usuaris de la Fundació Altem continuaran a l’Hospital de Figueres (on els van traslladar diumenge) fins que es pugui garantir l’accés segur al mas de les Garces (ubicat al Far d’Empordà); i els veïns de Vilatenim, a l’hotel que els ha ofert l’Ajuntament.

Aquests últims formen part del grup de famílies a qui els Bombers van haver de desallotjar amb una autoescala perquè els seus habitatges, ubicats als carrers Duana i Miquel Ayats, havien quedat completament negats quan es va desbordar el riu Manol. En total eren una trentena, però la resta han passat les nits a casa de familiars o als seus propis immobles perquè han pogut recuperar els subministraments a la part superior.

El mateix diumenge es va instal·lar un centre de coordinació al Consell Municipal de Vilatenim, i ahir els Bombers van treballar tot el dia per ajudar els afectats a treure aigua de les cases. També es van començar a fer els primers inventaris. Malgrat que no hi ha hagut danys personals, es preveu que els materials siguin importants. Paral·lelament, ahir també s’hi va desplaçar l’arquitecte municipal per avaluar quan podran tornar a casa. Mentrestant, la Policia Local destinarà una patrulla perquè vigili la zona les 24 hores per evitar possibles robatoris.

Per ajudar els veïns a tramitar les seves reclamacions, el Consistori ha posat a la seva disposició un servei d’assessorament amb un advocat, una asseguradora i un agent dels serveis socials. I també es plantegen demanar ajuts extraordinaris a la Generalitat. L’alcalde, Jordi Masquef, admet que no veu factible que es puguin acollir a la declaració de zona catastròfica, però explica que els serveis jurídics de la Corporació estan treballant per veure quines possibilitats tenen.

Ă€NGEL REYNAL

SENSE TREVA. Després d’una tarda i una nit (les de dissabte) en què ja s’havien registrat pluges intenses, el diumenge el temporal va arribar al punt àlgid. Al llarg del dia, l’estació meteorològica de Navata va registrar 159,2 ml d’aigua acumulada, i la del pantà de Darnius Boadella, 122,6. Això va omplir rius i rieres de tota la comarca, i va fer pujar el nivell freàtic fins a uns límits alarmants. El telèfon d’emergències 112 de Catalunya va atendre fins a 168 trucades només a l’Alt Empordà.

Ja a la tarda, el riu Manol es va desbordar completament, i l’aigua no només va inundar les cases de Vilatenim, sinó que també va obligar a tallar la carretera C-260 i va provocar danys importants al supermercat Carrefour i al camp de la UE Figueres, que ahir també continuaven treballant per restablir la normalitat.

La situació va portar l’Ajuntament de Figueres a suspendre les classes per ahir dilluns. Els centres van obrir per garantir uns serveis mínims, però malgrat que van atendre els alumnes que hi van anar, els equips docents no van avançar matèria. La llar d’infants Lilaina va ser l’única que no va poder obrir perquè s’havia inundat; però es preveu que avui, com la resta de centres, ja pugui recuperar la normalitat. Per la seva banda, el Consell Comarcal va informar que el transport escolar havia funcionat amb normalitat i que només es va haver de suspendre a Mollet de Peralada per les dificultats d’accés al municipi.

TORNANT A LA NORMALITAT. Ahir el cabal dels rius va baixar i la Direcció General de Protecció Civil va desactivar l’alerta del pla Inuncat. Figueres va reobrir el Parc Bosc (que estava acordonat per seguretat), els accessos a Palol de Vilatenim i la C-260, tot i que a l’hora de tancar aquesta edició continuaven tancats el vial del polígon de Vilatenim fins al carrer Itàlia, el camí de Can Lel i el camí vell de Vilatenim.

A la resta de la comarca, on també s’havia restringit el pas per diverses carreteres, continuaven tallades sis vies: la GIV-66216 a Sant Pere Pescador; la C-252 entre Vilabertran i Peralada; la GI-5129 entre Vilafant i Borrassà; la GI-6211r, que és el ramal que enllaça Figueres amb la rotonda de la Ronda Sud; la GIV-6213, que enllaça Fortià amb la C-260, i la GIV-6226, que enllaça l’N-II amb Vilaür.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li