Figueres compra les basses del Terrisser amb la idea d’habilitar-hi un parc natural

0
2022

L’Ajuntament està buscant finançament europeu per executar un projecte que, entre altres mesures, eliminaria el circuit de motocròs dels Arcs, regularia la caça a la zona, instal·laria casetes per observar aus a les basses o hi habilitaria un aparcament i una àrea de descans


 

L’Ajuntament de Figueres ha formalitzat l’adquisició dels terrenys de les basses del Terrisser, ubicats a l’extrem sud de la presó del Puig de les Basses, a l’hàbitat de la Garriga d’Empordà. Es tracta d’una superfície d’1,22 hectàrees on hi ha una gran bassa que manté el nivell d’aigua constant durant tot l’any, i altres de més petites que varien en funció de les pluges.

Antigament pertanyien a la família Bonaventura i Ymbert, que es dedicava a la producció de ceràmica. Després van passar a l’Institut Català del Sòl (Incasol), i ara el consistori les ha comprat per 13.790 euros. L’objectiu és impulsar un projecte global de protecció de les basses i del seu entorn que, segons va avançar ahir el regidor de Medi Ambient, Francesc Cruanyes, podria tenir continuïtat amb l’adquisició de finques adjacents per acabar construint un futur parc natural. Un parc natural que es voldria incloure a la Xarxa Natura 2000 i que es connectaria amb el Castell de Sant Ferran a través d’un nou itinerari. L’execució del projecte, però, dependrà del finançament europeu que està cercant l’Ajuntament.

REVERTIR EL DETERIORAMENT. Incloses en la conca hidrogràfica de la Muga, les basses del Terrisser són una zona humida artificial de graveres, argiles i similars que va aparèixer fruit de la naturalització d’una argilera abandonada. Des del 2008 estan incloses en el Catàleg de Zones Humides de Catalunya, i en destaca la riquesa d’un ecosistema amb una gran diversitat biològica, i força ric en ocells migradors. Però amb el pas del temps l’espai ha anat patint els efectes d’unes pràctiques humanes que l’han anat deteriorant, i actualment el seu estat de conservació es considera «mediocre-baix». Les activitats que més l’han afectat són l’abocament de deixalles, el motocròs i la caça.

De moment, les prioritats seran retirar totes les runes i escombraries que hi ha a la zona i netejar-la bé, per després protegir-la i instal·lar-hi senyalització específica de les zones humides de Catalunya. A partir d’aquí, la idea és anar seguint les passes de l’Estudi de zones humides de les basses del Terrisser, que van redactar Xisco Adrover i Sandra Cuello el gener del 2017.

Una de les apostes en aquest sentit era redactar una ordenança que permeti sancionar econòmicament les persones que hi llancin deixalles o runes. I no es descarta engrandir la bassa principal i extreure’n bona part del canyissar per frenar-hi la proliferació d’algues.

Paral·lelament, si es troba el finançament també s’aniran executant altres actuacions que podrien passar per eliminar el circuit de motocròs dels Arcs (que segons els experts provoca un gran impacte auditiu que pot provocar efectes en l’avifauna), regular els usos cinegètics entorn de les basses, eliminar les espècies invasores (la que més hi abunda és l’atzavara) i protegir les singulars, construir-hi casetes d’observació d’ocells, habilitar un petit aparcament i una àrea de descans, o estudiar i millorar la qualitat de l’aigua, entre altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li