Figueres clou la Capitalitat de la Sardana

0
1531

Durant els darrers tretze mesos, Figueres ha programat més de 130 accions i ha celebrat el bicentenari Pep Ventura


 

«El món sardanista gaudeix d’una molt bona salut i té un nivell cultural de primer ordre». Amb aquestes paraules, el regidor de Cultura Popular de l’Ajuntament de Figueres, Quim Felip, feia balanç del que ha significat per la ciutat tenir el títol de Capital de la Sardana 2017.

Els responsables municipals han fet balanç de tot un any d’activitat sardanista i vinculada al bicentenari Pep Ventura. Cal destacar que s’ha dut a terme amb un total de 136 accions al llarg de 13 mesos, que començaven el 2 de febrer del 2017, coincidint amb la celebració de l’aniversari del naixement de Ventura, i que finalitzaran diumenge, 11 de març, amb els actes vinculats a la cloenda. La comissió mixta formada pels responsables del municipi de l’Alt Empordà i liderada pels membres del Foment de la Sardana Pep Ventura ha estat l’encarregada de tirar endavant tota aquesta activitat.

LES FITES. Durant els tretze mesos d’activitat sardanista, el consistori i els membres de la comissió mixta destaquen les fites assolides més importants, com ara l’edició del llibre Aquesta no és una biografia de Pep Ventura, de la musicòloga Anna Costal, o els esdeveniments programats per internacionalitzar la sardana que s’han celebrat, a iniciativa de Figueres, als municipis d’Alcalà la Real i Alba de Tormes, així com en el marc de l’Aplec Internacional celebrat a Ostrava (la República Txeca) i a Romania i que promou l’Associació per a la Divulgació del Folklore Adifolk. En aquest sentit, el regidor destaca «la voluntat de treballar per aconseguir que pròximament la Sardana sigui declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco». El compromís municipal de Figueres serà «continuar en la línia que hem dibuixat al llarg de l’any 2017. La sardana i, per extensió, la cultura popular serà molt present als nostres carrers i places. Tenim ja una programació en cartera i un projecte molt ambiciós que caldrà concretar en els pròxims mesos», afirma.

CERCAVILA FINAL. La presidenta del Foment de la Sardana Pep Ventura de Figueres, Montserrat Mauné, explica que diumenge, 11 de març, es farà la jornada de cloenda, i que inclou una cercavila festiva des de la Rambla fins a la plaça de la Música (al barri de l’Eixample), on tindrà lloc la festa popular per inaugurar el Monument a la Sardana, obra de l’escultora empordanesa Núria Surribas. Hi participaran els geganters, bastoners i esbarts locals i les sardanes aniran a càrrec de la cobla Costa Brava.

DE FIGUERES A MONTBLANC. El coordinador del projecte Capital de la Sardana i membre de la Confederació Sardanista de Catalunya, Víctor Sallés, destaca que «tot està a punt perquè el 17 de març el municipi de Montblanc (Conca de Barberà) agafi el relleu». Així i tot, abans de cedir el títol a la població tarragonina, Figueres proposa la presentació de l’espectacle Tripe Picat, una producció del consistori i la comissió Capital de la Sardana 2017 en col·laboració amb els municipis de Torroella de Montgrí, Perpinyà i Blanes i amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya, la Diputació i la Generalitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li