Festival de Peralada, Sons del MĂłn i Fires

0
1309

L’atzar –o no– ha volgut que aquestes darreres setmanes coincidíssin tres esdeveniments importants a la comarca, la presentació de dos dels principals festivals de l’estiu, el Festival de Peralada i el festival Sons del Món, i la celebració de les Fires i Festes de la Santa Creu de Figueres.

Els empordanesos tenim la sort de tenir dos festivals de referència, un amb prestigi internacional i l’altre, amb una gran programació, està creixent molt , tot plegat fa que siguin dos dels cinc principals festivals de l’estiu. Ambdós tenen estils molt diferenciats però hi ha dues coses que els uneixen i que no tenen molts festivals: la diferenciació i l’atmosfera pròpia que generen.

Tots dos festivals han entès que la clau del seu èxit és la diferenciació en la proposta i el fet de saber crear una atmosfera única que no pots trobar en altres festivals d’estiu.

L’aposta de Peralada és coneguda: òpera, lírica i dansa amb alguns tocs de música moderna. Fa temps que van entendre que no tenia cap sentit competir pels mateixos noms amb els altres festivals i que s’havien de diferenciar per convertir-se en el que només ells són: el Liceu de l’estiu. I han esdevingut una referència internacional en el circuit d’òpera, lírica i dansa, que atrau cada vegada més públic internacional.

L’aposta de Sons del Món és també singular: el festival que marida música i vi. No només pel maridatge entre cellers i concerts a càrrec de la sommelier Laura Masramon sinó també en el paper que hi representa el vi en tota la proposta, al mateix nivell que la música.

I ambdós també han sabut crear una atmosfera pròpia que fa que els espectadors visquin una experiència completa que va molt més enllà d’assistir a un concert. I això és el que els fa grans. A Peralada han sabut crear “l’experiència Peralada”amb un marc únic com són els jardins del castell de Peralada i tot el que això significa: cigonyes, espais, castell, etc. I l’aposta de Sons del Món per espais patrimonials com la catedral de Castelló o la Ciutadella de Roses també va en aquesta línia. Cuidatots els detalls i proposa espais, oferta i entorns “especials” com ho són els concerts als cellers. Dues propostes reeixides de les quals per sort podrem gaudir aquest estiu a la comarca.

Ă€NGEL REYNAL

I què tenen a veure aquests dos festivals amb les Fires de Figueres? Encara que sembli que siguin situacions molt diferents, sí que crec que se’n podria treure alguna lliçó pel que fa a la creació d’una atmosfera pròpia tot i que les Fires difícilment es poden especialitzar en haver de pensar-se per al conjunt dels figurerencs.

Tot i que les fires han anat bé, fa temps que hi ha un debat que gira sobre la durada de les fires, la ubicació de les barraques o sobre si hi ha ambient de fires entre setmana. Crec que tot ens porta a un mateixa resposta: cal avançar en la creació de l’atmosfera de Fires com ho han sabut fer aquest festivals o com també ha sabut crear l’Acústica. Un ambient, una atmosfera, característica que és la que fa que l’experiència sigui memorable. Com fer-ho?

Crec que el primer pas és plantejar-se les fires com una sola cosa, no com a una suma de diferents espais –Embarraca’t, Rambla, barris, plaça Catalunya, etc– amb programació pròpia sinó com a parts d’un tot que respiri la mateixa filosofia. Com tant bé saben fer aquests festivals. Generar aquesta atmosfera de Fires hauria de ser l’objectiu. Tot i que sabem que no es fa d’un dia per l’altre. Però si s’aconsegueix, l’èxit està garantit. Ho veurem aquest estiu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li