Fer esport amb finalitats ‘eco’

0
1261

La plataforma Mou-te pel Mar! organitza una marxa per recollir brossa a Roses. Serà el diumenge 27 d’octubre


És una tendència que s’ha posat de moda amb un objectiu mediambiental, i benvinguda sigui. Es tracta de fer esport i aprofitar per recollir les deixalles que es troben pel camí. Aquesta és la idea del plogging (córrer suau) i l’ecoswimming (nedar al mar), que ha arribat a les comarques gironines de la mà de la plataforma Mou-te pel Mar!.

Al capdavant de la iniciativa hi ha en Miquel Ferrés, un pescador gironí aficionat a córrer que fa anys que veu les deixalles que hi ha als marges i que després acaben al mar. Ferrés diu: «És una iniciativa per trencar el cicle de la brossa de terra a mar i de conscienciar els ciutadans» de la necessitat de mantenir els ecosistemes nets de deixalles, sobretot de plàstics. El cap de setmana passat es van celebrar dues sortides plogging a Sant Feliu de Guíxols i Palamós, i el 27 d’octubre n’hi ha prevista una altra a Roses. Les inscripcions es poden fer per la web de la plataforma o amb l’aplicació de mòbil Twinapp.

En Miquel Ferrés afirma: «Fa anys que veig com les deixalles dels marges són les que després acaben a les xarxes dels pescadors». I ho sap de primera mà perquè a més de ser pescador és un aficionat a córrer. Va començar compartint les rutes dels entorns de Palamós mentre aprofitaven per recollir els plàstics que trobaven i des de fa un temps ha decidit contribuir a la conscienciació ambiental amb les ecomarxes. Se centren sobretot a fer el que es coneix com a plogging i ecoswimming i combinar-ho amb la recollida de deixalles.

Amb un equip d’emprenedors, en Miquel i el seu equip han desenvolupat Twinapp, una aplicació que permet connectar persones per organitzar activitats esportives i, juntament amb l’associació sense ànim de lucre, RunWomanRun, promouen la pràctica esportiva per millorar la salut de les persones. La setmana passada van presentar la plataforma Mou-te pel Mar!, que recull totes aquestes activitats i que compta amb el suport d’ajuntaments, confraries de pescadors de la Costa Brava, la Generalitat, la Diputació i altres entitats com ara Sorea.

A través de l’aplicació o del web moute.twinapp, els interessats poden inscriure’s en les pròximes sortides. El 27 d’octubre n’hi ha prevista una a Roses i se n’organitzaran altres a diferents municipis de la Costa Brava. Ferrés assegura que en anteriors sortides els participants han quedat «molt sorpresos» per la quantitat de deixalles i plàstics que es poden trobar en zones que «aparentment» haurien d’estar netes. Les rutes se centren sobretot en camins de ronda i als afores dels nuclis urbans. El pescador i corredor assegura que el problema dels plàstics ha anat a pitjor en els últims anys. «En general, no és que llencem les deixalles a terra, sinó que es pot donar el cas que una bossa d’escombraries surti volant pel vent i que acabi anant al mar», afirma. Ferrés afegeix que és important entendre que «cadascú pot posar solució per petita que sigui» a aquest problema. El 72% dels residus que acaben al Mediterrani són plàstics i la majoria provenen de diferents canals de terra, segons diferents informes.

El vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas, va destacar la importància de preservar entorns naturals com la Costa Brava.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li