«Fer de la Torre Galatea el centre espiritual del món»

0
1621

En la nova etapa de la Fundació Gala-Dalí, es vol impulsar la ciutat de Figueres i consolidar-se en el mercat xinès


 

«Aquí no es tracta de canviar res. Ha funcionat molt bé i hem de felicitar aquells que ens han portat fins aquí. Hem d’afegir i millorar», va sentenciar Jordi Mercader, el president de la Fundació Gala-Salvador Dalí, aquest dilluns, durant la seva primera compareixença pública en el càrrec. El nou president, acompanyat per la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer; el secretari general de la Fundació, Lluís Peñuelas, i del gerent, Joan Manuel Sevillano, va presentar la memòria d’activitats de l’exercici 2017 i va explicar les perspectives de futur de la institució, després de la mort del que havia estat el seu únic president, Ramon Boixadós. Durant l’acte a la Sala Noble del Teatre-Museu Dalí, Mercader va anunciar l’elaboració d’un pla estratègic per als pròxims cinc anys, destinat a donar un nou impuls a la fundació i, sobretot, a la ciutat del pintor: «Hem de tenir present que el nucli dur de la Fundació és el Museu i li hem de donar tot allò que el faci créixer. Figueres ha de ser conscient del que té», va recalcar. També va parafrasejar Dalí: «Fer de la Torre Galatea el centre cultural del món». D’aquesta manera, el president va manifestar la voluntat d’impulsar Figueres com una gran capital de l’art.

ELS 4 OBJECTIUS. En aquesta nova etapa de la Fundació, s’aposta per quatre eixos: reforçar el Triangle Dalinià, defensar el prestigi de l’obra de l’artista, augmentar els ingressos a través de l’eficiència de la gestió i preparar dos projectes de cara al 2020: un a Figures i l’altre a la Xina.

FIGUERES I LA XINA. La fundació està preparant dos grans esdeveniments. Per una banda, el de la ciutat natal de l’artista tindrà un vessant artístic, en forma d’exposició, i un vessant intel·lectual, dedicat al pensament de Dalí. Per altra banda, i com va explicar el gerent, Joan Manuel Sevillano, es vol apostar pel mercat xinès. L’any passat, la fundació va signar un conveni amb la Universitat de Pequín per la difusió de l’obra daliniana i ara es treballa en la traducció del catàleg raonat al xinès. Es preveu una gran exposició retrospectiva al país asiàtic per d’aquí a dos anys.

PRÒXIMES MOSTRES. Per aquest estiu, s’ha organitzat una mostra al MNAC, que Mercader espera que sigui «la gran exposició de Barcelona d’aquest any». A més, l’obra de Dalí recorrerà, fins al 2019, ciutats com Sevilla, Saragossa o Mònaco.

CREIXEMENT DEL 2017. Jordi Mercader valora l’exercici del 2017 com a positiu: «Vam créixer de manera significativa arribant gairebé a 1,5 milions de visitants, malgrat tenir un últim trimestre de l’any difícil». El total de les visites als tres centres museístics, el de Portlligat, el de Púbol i el de Figueres, va augmentar un 5,5% respecte del 2016. Pel que fa als resultats econòmics, es va arribar a un excedent de més de 3,3 milions.

L’1-0. Les visites van baixar un 8% el tercer trimestre del 2017. El patronat ho atribueix a la situació política que es va viure a Catalunya, després de l’1 d’octubre. Malgrat això, el còmput global és favorable. Mercader es mostra optimista de cara al 2018: «Hem anticipat escenaris de certa dificultat per aquest any. Però anem millor del que esperàvem i el nombre de visitants és major del previst».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li