Feliç centenari

0
932

La Cate de Figueres enceta la celebració del primer segle de vida amb un ampli i extens programa d’activitats


«Que passin cent anys més, si són al teu costat». Així feien les lletres de la cançó interpretada el passat dissabte per Cris Comaposada i Robert Molina durant l’acte inaugural de commemoració del centenari de l’ateneu La Cate de Figueres. Una entitat que arriba al primer segle de vida, i que ho vol celebrar amb «un seguit d’exposicions, concerts, intervencions artístiques, publicacions de llibres i diverses activitats lúdiques, orientades a que tothom comparteixi amb nosaltres el goig d’aquest aniversari», tal i com va manifestar en el seu parlament el president de La Cate, Lluís Illa.

En aquest tret de sortida inicial també hi han participat, entre d’altres, l’alcaldessa de la ciutat, Agnès Lladó, el vicepresident del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Josep Maria Bernils, i el president de la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), Pep Morella. A banda de les intervencions i els parlaments, també s’ha pogut visionar un vídeo sobre la història de l’entitat, i s’ha representat un espectacle de dansa de la companyia Agitart.

ELS ACTES. A partir d’aquest mes de maig començaran les activitats commemoratives del centenari, que es preveu que durin aproximadament un any. Unes propostes que venen marcades per les restriccions de la pandèmia «però no ens farà desdir de la celebració. Perquè no ens motiven els 100 anys passats, sinó els cent futurs…», apunten des de l’entitat.

Per això hi ha previst el muntatge a la plaça de La Cate, d’una exposició de gran format anomenada 100 anys de La Cate. Hi ha programada una altra mostra sobre cinema, que coincidirà amb la celebració de la XVII Trobada de cineclubs, prevista el 12 i 13 de juny. També s’editaran dos llibres: un sobre l’arquitecte Emili Blanch, redactor del projecte de l’edifici de la seu de La Cate (BCIN), amb textos de Joan Falgueras i fotografies de Francesc Guillamet; i un altre sobre la història de l’entitat, editat per l’Ajuntament de Figueres (Col·lecció Juncària).

A mes a més, s’està enllestint l’És Cate Room, un joc d’escapisme a través del qual els participants coneixeran episodis de la història del Patronat, que hauran de fer servir per resoldre la història d’intriga en la qual es veuran atrapats. A tot això s’hi ha de sumar la convocatòria pública d’un concurs de fotografia per Instagram, i un altre per a la pintura d’un mural commemoratiu a la paret est de la plaça de La Cate.

PASSAT, PRESENT I FUTUR. El Patronat de la Catequística Parroquial (La Cate) va ser fundat l’any 1921 quan un grup de pares preocupats per l’educació i l’esbarjo dels seus fills van crear l’entitat. Inicialment els seus valors estaven fortament lligats a l’educació catòlica de l’època. El 1972, una reforma dels estatuts la va convertir en una entitat de dret civil, moment en el qual va començar a figurar legalment com a Fundació. És també en aquesta època quan el Patronat es va posicionar obertament al costat de la democràcia i la llibertat d’expressió, acollint un seguit d’actes que en aquells moments no haurien estat possibles en altres entitats: els primers recitals de cançó catalana, els primers mítings a Figueres de partits i sindicats, així com reunions de l’Assemblea de Catalunya i, especialment, del Congrés de Cultura Catalana.

Avui per avui, La Cate és una de les entitats més actives de la ciutat de Figueres. Partint de la base d’un edifici notable (obert el 1932) que li dona estabilitat i projecció, el treball de la seva junta directiva, l’aportació dels seus socis i el suport del públic empordanès han fet de l’entitat un referent en el món cultural i associatiu de la comarca.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li