MĂ©s d’una vintena de famĂlies de la comarca es reuneixen un cop al mes a Figueres i es plantegen crear una associaciĂł
Des del mes de març, un grup de pares i mares amb fills diagnosticats del trastorn de l’espectre autista (TEA), concretament del trastorn d’Asperger, es reuneixen un cop al mes al Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CESMIJ) de Figueres. Les terapeutes del centre el van impulsar per tal que les famĂlies es donessin suport i intentar, a la llarga, crear una associaciĂł a l’Alt EmpordĂ . Un dels pares implicats, Jordi Gich, comenta les trobades, en què cadascĂş explica la seva història i el seu dia a dia: «SĂłn un punt de reforç als pares que ho necessiten, per donar una mica de cobertura i, sobretot, per abraçar-nos els uns als altres, metafòricament parlant». I Ă©s que, com continua Francesc Valls, amb un fill diagnosticat de cinc anys, sovint no Ă©s fĂ cil i tampoc disposen de massa eines: «Els pares que ens trobem amb aquesta situaciĂł sovint no sabem cap on hem d’anar. No Ă©s una malaltia, sinĂł un trastorn». Fins als quatre anys, els nens i les nenes poden acudir al Centre de Desenvolupament Infantil i AtenciĂł Precoç (PACEM) i, desprĂ©s, sĂłn derivats al CESMIJ, on les visites sĂłn limitades: «Hi vas una mica quan pots o quan et toca», assenyala Valls.
UN TRASTORN DESCONEGUT. Divendres 7 de desembre, organitzen una xerrada divulgativa sobre el TEA a l’Auditori NarcĂs Monturiol del Centre Sport de Figueres (18 h), sota el tĂtol «El TEA en primera persona»: «Volem alçar la veu en l’à mbit de l’Alt EmpordĂ . Potser hi ha pares que no saben que ens reunim», justifica Gich. Amb aquesta proposta, volen donar a conèixer un trastorn que encara resulta desconegut: «La gent pensa en l’autisme i ho relaciona amb un nen quiet, que no fa res, i no Ă©s això. Engloba molts aspectes i variants. No tots els nens sĂłn iguals. Al contrari, sĂłn tots diferents», diu Valls. Per la seva banda, Gich replica: «Volem desmitificar la paraula Asperger, perquè quan parles d’una persona autista la gent tĂ© por i no n’ha de tenir, Ă©s una persona amb capacitats diferents de les nostres i s’ha de perdre la por de la diversitat».
PRIMER ACTE OBERT. El gran protagonista de l’acte al Centre Sport serĂ Miquel SegalĂ©s (Sabadell, 1998), diagnosticat del trastorn d’Asperger, que presentarĂ el llibre El camino de la vida, sobre la seva experiència. A part, intervindran les psicòlogues Dolors PĂ©rez i NĂşria Segura, que parlaran de manera introductòria del trastorn, aixĂ com Esther GarcĂa, que donarĂ el seu punt de vista com a mare d’un fill diagnosticat però tambĂ© com a mestra. Les famĂlies han informat de la trobada als centres educatius de la comarca per fer un front comĂş, ja que consideren que sovint tampoc disposen de recursos per dinamitzar les classes amb nens amb TEA: «Tenim un sistema educatiu que Ă©s meravellĂłs, però que estĂ dissenyat per a neurotĂpics i aquests nens dins la classe poden distorsionar. Hauria de ser mĂ©s adaptatiu, tot plegat», conclou Gich.
FUTURA ENTITAT. S’estan plantejant crear una associaciĂł, tot i que es mostren prudents. De moment, es volen presentar amb la xerrada de divendres i saber quines famĂlies estan interessades a tirar endavant la iniciativa. Se’ls gira feina però tenen l’empenta i les ganes per seguir lluitant pel futur dels seus fills.
Leave a Reply