Explosió mística

0
1550

Inaugurada la segona part de la mostra «Dalí-Rafael, un somieig prolongat» al Teatre-Museu de Figueres, on romandrà tot el 2019


 

Dalí volia veure els seus quadres penjats al costat d’alguna obra de Rafael. Així ho va escriure al tractat 50 secrets màgics per a pintar (1948). La seva voluntat es va acomplir el 26 de novembre del 2018, quan es va inaugurar la mostra «Dalí-Rafael, un somieig prolongat» al Teatre-Museu Dalí de Figueres. El Museu del Prado, amb motiu de la celebració del bicentenari i la campanya «De gira per Espanya», va prestar l’oli Verge de la rosa (1517) del mestre del Renaixement al Teatre-Museu. L’obra, que es va poder visitar fins al dia de Reis, ja ha tornat cap a Madrid. I, tot i això, l’exposició, acompanyada de dibuixos, llibres fotografies i projeccions, continua. La Fundació Dalí ha organitzat, per primera vegada, una mostra que es desenvolupa en dues fases. A partir d’avui, 15 de gener, la pintura de l’empordanès Explosió de fe mística en el centre d’una catedral, executada entre els anys 1959 i 1974, substitueix la madonna de l’italià. Es tracta d’una peça poc coneguda, gairebé amagada, que normalment no es pot apreciar en la seva totalitat, ja que forma part d’una instal·lació, l’altar del Crist twistejat, ubicada sota la cúpula del Teatre-Museu. Fins ara, només s’havia pogut veure a través del seu reflex en un mirall.

ETAPA MISTICONUCLEAR. La santa Caterina/Cecília és la figura protagonista, també, d’aquesta obra. Apareix talment com un esperit, envoltada per una nebulosa, al bell mig de la basílica de Sant Pere del Vaticà. Santa Cecília fa de fil conductor, precisament, d’aquesta mostra. De fet, del 26 de novembre del 2018 al 6 de gener del 2019 es va presentar L’ascensió de santa Cecília de Dalí al costat de La verge de la rosa de Rafael. Aquestes dues creacions dalinianes formen part de l’etapa misticonuclear, una etapa que va iniciar després de l’esclat de la bomba atòmica el 1945. L’ascensió de santa Cecília data del 1955, mentre que Explosió de fe mística tardaria quinze anys a finalitzar-la, el 1974. Durant tot el 2019, romandrà a la Sala de les Lloggies del Teatre-Museu.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li