Èxit d’assistència en la primera sessió del Punt de Lectura

0
988

La desena edició del cicle és celebra als Jardins de la Societat La Concòrdia d’Agullana


Maria Mercè Roca va obrir divendres passat la 10a edició del cicle Punt de Lectura als jardins de la societat La Concòrdia d’Agullana, i ho va fer davant de 65 assistents.

L’autora d’Al final t’agradaré, després d’un llarg parèntesi de 9 anys sense publicar cap nova novel·la, va tornar al cicle en el qual ja havia participat curiosament el 2011, en la seva primera edició. Franca i amena, amb un discurs amable i directe, Roca va confessar que si bé és cert que ha tingut la sort de fer feines molt diferents, ja que ha estat professora, diputada al Parlament de Catalunya i regidora de l’Ajuntament de Girona, el fet d’escriure és el que li ha permès ser ella mateixa.

«Quan escric és quan m’agrado més», va dir i va afegir, «però escriure és molt difícil. Un ha d’aprendre a sumar i dividir entre el plaer de veure que tot progressa, com quan els volums surten de la mà de l’escultor que modela el fang, i la tensió que genera el fet que no surti bé (en aquests casos cal picar pedra, i aquesta és una feina dura i sacrificada)».

Durant la seva intervenció, Maria Mercè Roca va comentar que els escriptors estan preparats per sobreviure al temps de confinament perquè la seva ja és una feina solitària i que exigeix recolliment. «Per escriure cal estar sol i quiet», va afirmar, i va fer notar que això comporta un fet paradoxal. «Escriure és un acte solitari però cal tenir sempre present que el que escrius va adreçat al públic».

Sobre la seva darrera novel·la, Al final t’agradaré, l’autora va comentar que aborda el tema del perdó des de diversos angles i va insistir en el fet que per ella «l’estil és una mirada, és la mirada concreta que té l’autor sobre les coses», i encara va afegir que «de la mateixa manera que reconeixem la veu d’un conegut, també podem reconèixer l’estil d’un autor quan l’hem llegit amb atenció».

En un moment de la seva xerrada Roca va insistir en el fet que «en aquest món en el qual vivim tot ja ha estat dit, ja s’ha parlat de tot i per tant l’escriptor el que ha de fer és trobar un estil propi per poder parlar dels grans temes que afecten la humanitat: l’amor, la mort, el pas del temps».

En aquest sentit, va emfasitzar que en cada novel·la el repte més important al qual l’autor s’enfronta és el de «trobar una estructura adequada per a la història que un vol explicar, i això suposa també encertar quina ha de ser la veu del narrador que assumeix la responsabilitat d’explicar-la».

En llegir Al final t’agradaré, el lector es troba un autèntic mosaic de fets que defineixen un món, una època, la que va des dels anys setanta del segle passat fins avui. Aquests fets se situen bàsicament a Girona i Barcelona. Les referències a la mort del general Franco, la celebració dels Jocs Olímpics de Barcelona, l’objecció de consciència… ens remeten a un món concret en el qual han viscut la Rosó i l’August.

L’estructura narrativa utilitzada en aquesta ocasió consisteix a presentar-nos la Rosó com algú que viu un present tranquil, amb una certa normalitat i fer que, de cop, el passat es faci present amb la visita inesperada de l’August ,i aquest fet, com un tsunami, ho trasbalsa tot.

Per fer versemblant la situació, Maria Mercè Roca ha creat un personatge, la Gina, que és bondat i dignitat alhora. Ella és qui acull l’August quan aquest no sap on caure i ella també és qui l’indueix a moure’s a la recerca del perdó de la Rosó. Experta a transmetre emocions contradictòries i sentiments enfrontats, Maria Mercè Roca demostra una gran capacitat per barrejar tendresa i crueltat, egoisme i altruisme, egocentrisme i empatia, i això li permet propiciar situacions aparentment quotidianes però amb un alt voltatge expressiu. En l’espai de col·loqui i responent una pregunta dels espectadors Maria Mercè Roca va afirmar que la «literatura catalana actual té bona salut, i això es veu especialment en el sorgiment de moltes noves veus, especialment femenines, que debuten amb obres de notable qualitat».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li