Europa

0
1395

Abans d’aprofundir en la idea que inspira aquesta tribuna, em convé fixar-me en una dada que he llegit a la pàgina digital de BBC Món: «L’economia d’Índia sobrepassarà la dels Estats Units el 2030, que seria la tercera». En cas que es complís la projecció, la Xina seria la primera potència econòmica del món i entre les set primeres no figuraria cap país europeu. Es tracta d’una prospecció a onze anys i el futur sempre ofereix sorpreses, però un mitjà de comunicació tan seriós com la BBC no crec que faci les seves previsions encomanant-se a cap endeví. La veritat, avui dia, és que Europa és un continent envellit, amb problemes greus en la sostenibilitat del seu model social i econòmic i, el pitjor de tot, amb una classe política buròcrata, mediocre i incapaç d’idear polítiques de futur.

Posem l’exemple més proper i conegut, el nostre.

Fa unes setmanes es va publicar la dada de l’índex de natalitat. Una mala dada, igual que el del 1941, quan a Espanya es vivien temps d’autarquia i postguerra. La dada significa que els ciutadans d’aquest país hem perdut la confiança en el nostre futur, en la nostra capacitat de progressar, de viure dignament i en una societat que garanteix el nostre benestar, la nostra llibertat i el valor d’una societat plenament democràtica. L’envelliment de la població suposa que augmenta el nombre de persones que accedeixen a l’edat de jubilar-se i disminueix el nombre de persones en edat de treballar, una de les causes del problema de les pensions. Si, a això, afegim que els joves millor formats d’aquest país han de migrar a altres països, en els quals els seus coneixements són reconeguts i valorats, el problema de les cotitzacions per a les futures pensions, tal com avui està concebut el sistema, s’agreuja encara més.

En el millor dels casos, en el qual molts dels nostres joves en edat de treballar decideixin no anar-se del país, se’ls oferirà treballs mal remunerats i se’ls exigiran titulacions acadèmiques, màsters, anys d’experiència acreditada i idiomes per pagar-los sous de misèria i oferir-los ocupacions molt inferiors a les titulacions exigides i mensualitats que no els permetran arribar a final de mes. Quan els polítics i les patronals empresarials s’adonen que estan sembrant la seva pròpia ruïna, fan proclames en favor d’una formació professional, més d’acord amb les necessitats del mercat. I, aquí, es troba una de les grans fal·làcies, atès que ni moltes de les titulacions universitàries ni la formació professional responen als reptes que imposa una societat digital, del coneixement i la informació.

Tornem al principi d’aquesta tribuna. La Xina, l’Índia, Corea, Indonèsia o Brasil, entre altres economies emergents, tenen en els índexs de natalitat la seva força de creixement. En el cas de la Xina, del que més es parla i el que més creiem conèixer, sabem que inverteix a l’educació dels seus joves i en polítiques de recerca, desenvolupament i innovació (R+D+I), és a dir, són conscients que s’enfronten a un canvi global, que a més, del canvi climàtic, existeix el problema de l’esgotament de les fonts d’energia, basades en els combustibles fòssils. A més, als canvis mediambientals i a les seves conseqüències, hem d’afegir-hi la transició d’una societat analògica a una societat digital, és a dir, una societat tecnocientífica que es desenvolupa en un mercat global i es concentra en els llocs que propicien la formació permanent i la inversió, també permanent, en R+D+I.

Tornem, per un moment, a les dades estadístiques: els països europeus que menys inverteixen en R+D+I són Grècia, Portugal, Espanya i Itàlia. No ens deixem enganyar pel miratge que Itàlia i Espanya són la tercera i quarta economia de la Unió Europea. Resumint, les patronals empresarials farien bé a recordar els temps, no gaire llunyans, en els quals els diferents gremis de comerciants i industrials propiciaven la formació en els seus sectors i innovaven per ser competitius.

El model industrial ha de ser revisat. L’economia del sector serveis, també. Se’m dirà que el model turístic del país és un model d’èxit. Sí, en aparença. És un model que necessita ser renovat en profunditat. Necessita oferir altres incentius més enllà del gastronòmic, el sol i platja i, una miqueta, gairebé gens, de cultura, història i paisatge. Per contra, la febre especuladora de construir i construir, de destruir naturalesa i contribuir amb la massificació a la deterioració mediambiental, aquesta febre, no s’ha guarit, en aquesta dècada de crisi fera. Es torna a fer com abans i es contribueix a la deterioració del territori, la qual cosa el fa cada vegada menys atractiu per als turistes. Si el model turístic que va néixer a la fi dels anys 50 i primers dels 60 del passat segle va contribuir al desenvolupament del país i a l’obertura de les mentalitats, va apuntar d’acabar la segona desena d’aquest segle; necessita ser repensat.

Les ocupacions d’aquest sector són precàries. En general, estan mal pagades, la qual cosa contribueix al fet que la desocupació, estacional o no, sigui un dels mals endèmics del país. Si seguim construint sense solta ni volta i creant una ocupació precària en la primera indústria del país, resultarà que la propera crisi ens enxamparà sense els deures ben fets.
Tornem a Europa.

Durant aquests anys de crisi, la Unió Europea s’ha dedicat a enfortir el sistema financer: el rescat de la banca és el millor exemple d’això. Mentre es rescataven capitals s’oblidaven dels ciutadans, la qual cosa ha comportat la desafecció dels europeus respecte a les seves institucions. L’Europa dels Mercaders és una de les institucions que ha propiciat, amb les seves polítiques, el naixement dels neofeixismes _ells en diuen populismes, encara que els discursos dels anomenats populismes recordin als dels dictadors dels anys 30 del segle XX_. Aquesta xacra ultramuntanyenca, masclista, xenòfoba, mentidera, rància s’estén pels països de la Unió Europea i porta el germen d’una tornada a estats totalitaris, a exilis forçats i al renéixer del temps d’odi i destrucció. Tal vegada, quan es vulgui acabar amb la intransigència, aquesta sigui la protagonista de les nostres vides. Penso que la millor manera de combatre aquesta xacra és que Europa torni a creure en els seus valors, torni a proclamar la llibertat, la igualtat i la fraternitat com els seus millors senyals d’identitat. Si així ho fa, s’evitaran les morts de milers de migrants en el Mediterrani; els governs europeus deixaran de pagar a tercers països perquè facin d’explotadors del dolor, la guerra i la misèria; inclús potser deixaran de pagar camps de refugiats en tercers països i es dediquin a invertir en el progrés d’aquests països condemnats a la desesperança.

Diverses entitats financeres, entre elles ‘La Caixa’, han presentat propostes d’acomiadaments massius de treballadors. Diuen que per gestionar millor les seves entitats i ser més competitius. No havien sanejat les ajudes a la banca al sector financer? No s’ha d’augmentar l’edat de jubilació com mesura que ajudarà a fer rendibles les pensions? Llavors, per què ‘La Caixa’ necessita fer un reajustament de plantilla? I per què la banca prejubila els seus empleats als cinquanta i pocs anys? Doctors té l’església, diran els savis de les finances. Una altra cosa que em sorprèn: per entrar en una entitat financera se li exigeix al futur empleat estudis universitaris, preferiblement en Econòmiques o similars. No entenc bé aquesta exigència. M’explico. L’altre dia vaig ser a una agència de ‘La Caixa’. Era una oficina molt moderna. Els empleats es movien per l’espai amb els seus mòbils enganxats a l’orella. En la decoració, hi havia un cotxe i entre les ofertes, la compra de televisors i altres coses més, fins i tot, mentre esperava el meu torn per ser atès, vaig arribar a pensar si no havia entrat en un gran magatzem, en comptes d’en una entitat bancària. Quan em va arribar el torn, l’empleada em va demanar uns segons més abans d’atendre’m, parlava amb una companya de l’oficina a través del mòbil. Per fi m’atén. Em diu que la meva gestió la faci a través del caixer automàtic, li dic que no tinc el pin a la cartilla. M’envia a una altra sucursal. Me’n vaig una mica enfadat per la mala atenció. Pel camí vaig pensant si els bancs negocien amb els nostres diners i nosaltres som els seus clients i els nostres dipòsits de diners, una de les seves principals fonts d’ingressos, un no mereixeria que l’enviessin d’un costat a un altre. En arribar, l’empleat que estava a la caixa em va dir que fes la gestió a través del caixer. Li vaig dir allò del pin. Em va respondre que ell tenia l’ordre de tancar la caixa a les 13.30 hores. Li vaig dir que eren i 28 i li vaig mostrar el meu empipament. L’home, al final, em va atendre de molt mala gana. Para això serveixen els recursos que dipositem al banc? El rescat ha sanejat la banca o ha ajudat al fet que aquesta especuli i inverteixi en altres negocis amb els diners injectats des de les institucions econòmiques europees i espanyoles, mentre prepara acomiadaments massius dels seus empleats? És necessària una llicenciatura per vendre un cotxe, un mòbil o un servei bancari?

Manuel de Irujo, que va ser ministre durant la Segona República Espanyola, va dir que calia construir l’Europa dels pobles. Aquesta via, dels pobles d’Europa, no ha estat explorada. La dels mercaders està amortitzada i produeix desafecció entre els europeus. Quan es podrà crear una veritable Unió Europea? Potser, quan els estats deixin de propiciar i atendre els seus interessos i els de les seves elits i propiciïn l’acostament entre els seus ciutadans.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li