Estudiaran l’impacte dels agroquímics en algunes aus per saber com afecten el medi

0
1262

Es parteix de la hipĂČtesi que la ingesta de determinades llavors per part dels ocells implica l’entrada de productes agroquĂ­mics a la cadena trĂČfica


 

La DiputaciĂł de Girona, l’Obra Social ‘la Caixa’ i el Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya han presentat «Ocells en temps de sembra», un projecte pioner a Catalunya. L’estudi tĂ© com a objectiu principal saber com afecta als ocells granĂ­vors la sembra de llavors tractades amb agroquĂ­mics en cultius de colza i cereals de les comarques gironines.

Es parteix de la hipĂČtesi que la ingesta de determinades llavors per part dels ocells implica l’entrada de productes agroquĂ­mics a la cadena trĂČfica. I aixĂČ pot perjudicar directament el medi ambient i la salut humana. Per a l’estudi s’han seleccionat diverses finques de sembra de cereal i colza dels municipis de BĂ scara i Vilademuls. En aquests escenaris s’analitzarĂ  quantes llavors queden per als ocells, qui se les menja i quin Ă©s el nivell de substĂ ncies quĂ­miques localitzades a les aus. Amb la col·laboraciĂł de pagesos i caçadors de la zona, els estudiosos analitzaran les espĂšcies i els faran anĂ lisis toxicolĂČgiques. Les mostres es duran a un laboratori de referĂšncia en aquesta problemĂ tica, que Ă©s a Ciudad Real.

Els promotors asseguren que l’estudi «Ocells en temps de sembra» Ă©s un dels pocs d’Europa en cultius de colza. La iniciativa ha de permetre aprofundir una mica mĂ©s en el coneixement de l’estat de la salut ambiental dels agrosistemes de la demarcaciĂł.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li