Estudiaran l’impacte dels agroquímics en algunes aus per saber com afecten el medi

0
1438

Es parteix de la hipòtesi que la ingesta de determinades llavors per part dels ocells implica l’entrada de productes agroquímics a la cadena tròfica


 

La Diputació de Girona, l’Obra Social ‘la Caixa’ i el Centre de Tecnologia Forestal de Catalunya han presentat «Ocells en temps de sembra», un projecte pioner a Catalunya. L’estudi té com a objectiu principal saber com afecta als ocells granívors la sembra de llavors tractades amb agroquímics en cultius de colza i cereals de les comarques gironines.

Es parteix de la hipòtesi que la ingesta de determinades llavors per part dels ocells implica l’entrada de productes agroquímics a la cadena tròfica. I això pot perjudicar directament el medi ambient i la salut humana. Per a l’estudi s’han seleccionat diverses finques de sembra de cereal i colza dels municipis de Bàscara i Vilademuls. En aquests escenaris s’analitzarà quantes llavors queden per als ocells, qui se les menja i quin és el nivell de substàncies químiques localitzades a les aus. Amb la col·laboració de pagesos i caçadors de la zona, els estudiosos analitzaran les espècies i els faran anàlisis toxicològiques. Les mostres es duran a un laboratori de referència en aquesta problemàtica, que és a Ciudad Real.

Els promotors asseguren que l’estudi «Ocells en temps de sembra» és un dels pocs d’Europa en cultius de colza. La iniciativa ha de permetre aprofundir una mica més en el coneixement de l’estat de la salut ambiental dels agrosistemes de la demarcació.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li