Esteve Gironès: «Tenim una subvenció per muntar un altre desnitrificador a Saus»

0
1195

Alcalde de Saus, Camallera i Llampaies. En aquesta entrevista desgrana les problemàtiques actuals de les poblacions i el futur d’aquestes, amb les inversions i projectes pertinents


Gestionar un únic municipi sovint ja és complicat. Com és gestionar-ne tres?
Són tres pobles i un altre nucli de població, que és com un altre poble, el sector de Lluena. És com si fossin quatre pobles, com aquell qui diu. Oficialment no és un poble, però és una zona urbanitzada amb moltes cases. I la veritat és que és complicat, a vegades envejo els municipis que són un únic poble perquè tots els recursos els poden dedicar a un sol poble. Aquí què passa? Com que som un municipi amb diversos nuclis de població, quan tenim alguna subvenció o fons per gastar s’han de distribuir entre cada poble i, vulguis o no, has de posar una mica aquí, una mica allà i una mica més enllà. Per entendre’ns, poso l’exemple de Vilaür, que és un sol poble i pot destinar tots els diners al poble.

Quines problemàtiques s’ha trobat en aquest últim mandat?
Actualment, la problemàtica més gran que tenim és a la zona de Lluena. Hem hagut de fer un POUM perquè ens hem trobat que tenim una urbanització que hi van unes seixanta cases i per una decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) s’ha complicat la situació. La problemàtica l’heretem de mandants anteriors, es veu que la reparcel·lació de la zona no es va fer del tot bé i això va fer que hi hagués algunes reclamacions judicials, i el tema va anar donant voltes i just l’any després d’arribar nosaltres al govern va explotar. La decisió del TSJC va ser que el 2016 es va declarar tota la zona de Lluena com a sol rústic.

Què ha suposat aquesta decisió pel poble?
Doncs que tota la gent que actualment ja hi té una casa feta i vol fer-hi obres o ampliar-la o el que sigui, l’Ajuntament no els pot donar cap llicència. Com a consistori no podem donar llicència perquè és sol rústic. És a dir, tota la gent que ara hi té una casa feta és en sol rústic, i la gent que té un terreny, que al seu moment va comprar-lo com a sol urbà per construir, ara si es volen fer la casa, no es pot.

I quines solucions s’ofereixen?
Ara ho estem tramitant a través del Departament d’Urbanisme i estem fent el POUM. La normativa ha canviat tant respecte a les normatives que hi havia fa quinze anys, quan es va fer la reparcel·lació, que ara s’ha d’adaptar tot a la normativa vigent i no serveix el mateix plantejament. Actualment és la major problemàtica que tenim.

Un altre dels temes a l’aigüera és l’estació de tren. Què reclama com a alcalde?
Això ja fa anys que es reclama: el que volem és que els trens de Mitja Distància (MD) facin parada a Camallera. I això què implicarà? Avui ens trobem que els trens de MD s’aturen a Figueres, Flaçà i Girona, i tota la nostra àrea d’influència com és l’Escala, Ventalló, Viladamat, Sant Mori, Vilopriu, Bàscara, Vilaür, Garrigàs… no queda coberta amb transport públic, i la gent agafa el vehicle privat. Si paressin els trens de MD, molta gent agafaria el tren a Camallera. Ho hem parlat amb ADIF i el Departament de Territori i Sostenibilitat i el fet que paressin els trens de MD a Camallera no implicaria que els trens arribessin més tard a Girona. Arribarien a la mateixa hora, perquè es van fer unes modificacions a la via i això fa que en un tram concret el tren pugui agafar més velocitat i, per tant, recuperar el temps de parar a l’estació de Camallera. A més, hi ha un estudi fet que contempla una línia de bus per connectar Camallera amb l’Escala i que fa parada a Sant Mori, Ventalló, Viladamat i l’Escala. Això implicaria que molta gent de l’Escala, que és una població gran i amb un gran nombre d’habitants, no caldria que agafessin el cotxe per anar a Figueres o Girona. Fa anys que estem insistint, i de fet, ADIF ja té el projecte fet. Perquè els trens parin, s’han d’ampliar les andanes fins a 200 metres, actualment fan 160 metres, i un requisit indispensable és que facin 200 perquè els trens de doble comboi fan 200 metres de llarg. Des de l’Ajuntament ens hem ofert per pagar les obres d’ampliació, però com que depèn del Ministeri de Foment, no podem participar-hi: ho ha de fer el mateix departament a través d’ADIF. Tot i que sabem que el projecte està pressupostat, han dedicat una partida als Pressupostos Generals de l’Estat i s’ha reclamat a través del Senat. Per tant, sé que s’estan movent, però no sé sap res més. Amb aquest canvi, Camallera passarà a ser una de les estacions de referència a la província de Girona. I vull afegir que al POUM ja tenim inclòs un aparcament per fer al costat de l’estació, per tant, en aquest sentit no hi hauria problema d’aparcament.

D’aquesta manera es fomenta l’ús del transport públic i es va cap a unes polítiques més sostenibles. Darrerament l’Ajuntament ha col·locat plaques solars, es nota a la factura?
Hem posat plaques solars al consultori mèdic i al centre de serveis de la gent gran, i ens anirà molt bé perquè bona part de l’energia que es consumeix quedarà coberta amb les plaques solars.

Es pot expandir la col·locació de plaques solars a cases particulars de la població?
L’any passat volíem bonificar a la gent o les empreses que instal·lessin plaques solars. La idea era que no haguessin de pagar la llicència d’obres, i així bonificar una part d’aquesta obra. Això incentivaria a la gent a posar plaques, però al ple no es va poder aprovar. I aquest any tampoc s’ha aprovat, penso que això el que fa és perjudicar la població, i més ara amb les pujades de llum que hi ha. Nosaltres lluitarem perquè es pugui dur a terme en un futur.

Foto: Àngel Reynal

A Llampaies hi ha una problemàtica que es repeteix: els nivells de nitrats a l’aigua. Què passa?
L’any 2019 vam instal·lar una planta per eliminar els nitrats, l’any passat la vam posar en funcionament; alguns diuen que no funciona, i sí que funciona, funciona perfectament. L’any passat es va activar i l’aigua del pou de Llampaies sortia a nivell de 90 i quan s’activava la màquina, sortia a zero nitrats. És a dir, treia tots els nitrats de l’aigua. Evidentment, com més nitrats treus, més consumeix, i al final es va regular i es van aconseguir retirar els nitrats de l’aigua i així eliminar el problema. Aquest any, però, ens hem trobat amb una problemàtica amb què no comptava ningú. A l’hivern no hi ha problemes perquè es porta aigua de Camallera a Llampaies i només de barrejar-les, això ja fa que no hi hagi nitrats. En canvi, a l’estiu, com que hi ha molta demanda, l’aigua de Lluena que abasta Camallera no dona per a tots els pobles i Llampaies ha d’anar de manera autònoma. I aquest estiu, en activar el desnitrificador ens vam trobar que des d’Endesa havien instal·lat comptadors intel·ligents sense avisar i si no tens la potència contractada que toca i vols més potència a la màquina, aquesta es bloqueja automàticament. Al detectar el problema, vam activar el desnitrificador, i des de l’empresa ens deien que saltava tota l’estona. En contactar amb Endesa vam saber que el problema venia d’aquí i havíem de demanar un augment de potència. Ara fa dos mesos que ho hem demanat i encara ens han de fer l’augment de potència, sembla que està a punt de solucionar-se, però van al seu ritme. I això no és culpa de l’Ajuntament, però ara ens servirà per tenir-ho tot a punt quan tinguem el problema.

Però d’on ve la problemàtica?
Des que vaig entrar d’alcalde és un tema que he portat personalment i he lluitat molt. S’ha fet una canonada per proveir Llampaies, que es va començar a tramitar amb l’anterior alcalde, es va inaugurar el 2015 i ens permet baixar el nivell de nitrats; l’any 2019 es va fer el desnitrificador. I tinc constància, amb arxius històrics, que l’any 2004 ja constava a informes de l’ajuntament que hi havia nitrats. I ens trobem que fins al 2015 no es fa cap actuació.

Són molts anys, prop d’una dècada.
Són molts anys. I el millor del cas és que molts dels que posen el crit al cel amb els nitrats, abans estaven a l’Ajuntament de Saus, Camallera i Llampaies i no van fer res. M’entens? Tenen aquesta habilitat de donar-hi la volta i em cou, perquè nosaltres estem posant tots els remeis per solucionar-ho. S’ha fet una canonada, un desnitrificador, i ara tenim una subvenció de 270.000 euros per muntar un altre desnitrificador a Saus, ja que allà també hi ha nitrats.

Quines són avui les mancances al poble?
Els projectes principals són com hem dit tot el que té a veure amb l’estació de tren, el POUM, i també volem fer millores al centre de serveis de la gent gran amb l’ampliació de lavabos. Sembla que ja està enllestit amb una subvenció i d’altra banda, també tenim el tema de la depuradora de Llampaies. L’ACA ja té la partida de 245.000 euros i està previst que a partir de l’any que ve es comencin les obres. Ara falta que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà redacti el projecte i el liciti. Fa molts anys que estem lluitant per aquest projecte, ara hi ha una fossa de decantació i les aigües residuals s’aboquen a la riera.

Molts pobles de l’Alt Empordà tenen la mateixa problemàtica.
A l’última reunió amb l’ACA ens van dir que sempre prioritzen els nuclis amb més població. Ara sembla que ja arriben a pobles petits i està previst que comencin el 2022.

Què té entre mans el govern actual?
Des del 2015 hem reduït l’endeutament aproximadament 600.000 euros.

Com s’ha aconseguit?
Pagant, no estirant més la mà que la màniga i plorant molt. Hem plorat a la Generalitat de Catalunya, a la Diputació, a organismes oficials… Aquí ens hem trobat diferents problemes derivats d’altres governs, un és que a la urbanització de Lluena ara l’IBI es pagui com a rústic, abans com a urbà. Això són uns 40.000 euros que l’Ajuntament deixa de recaptar anualment, ves sumant els anys…Ens hem trobat un altre tema d’un contenciós d’un constructor que tenia una llicència d’obres que al final no va executar i ha reclamat a l’Ajuntament que li tornin els diners de la llicència i hem hagut de retornar 32.000 euros de fons propis. Si sumes tot el que hem deixat de recaptar i el contenciós, la suma és gran.

Què diria que falta a Saus, Camallera i Llampaies?
El que ens falta és ampliar la zona esportiva, hem pensat fer una pista de futbol sala i pistes de pàdel. Inclús hem parlat amb una persona que està interessada a invertir-hi. La idea és dinamitzar la zona i també volem crear una zona d’oci i pícnic, a la zona dels horts, que connecti amb la urbanització de Lluena.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li