Estem preparats?

0
1564

Els últims atemptats terroristes a Barcelona fan que un munt de reflexions i preguntes donin voltes constants dins el cap. Fins ara aquest tipus de successos havien tingut lloc als nostres països veïns europeus, sense oblidar els atemptats a Madrid és clar. De ben segur crèiem que aquí ens trobàvem segurs, pensàvem que a Catalunya això no passaria mai. Però aquest cop hem vist que pot succeir a qualsevol lloc. Els terroristes viuen entre nosaltres, més a prop del que ens pensem. No es tracta de criminalitzar a tota la societat musulmana que viu a la nostra ciutat, però si que hem d’estar més pendents i atents a aquesta massa social que ens envolta.

Estem davant d’una guerra amb estratègies fins ara mai vistes, per tant, els mètodes de defensa tambĂ© hauran de ser diferents. S’ha de preparar i conscienciar la societat, ja sigui amb xerrades informatives, donant instruccions per detectar casos de possibles conversions a la radicalitzaciĂł etc. La societat civil tambĂ© ha de poder col·laborar amb les forces i cossos de seguretat quan es detecti algun cas. No sempre voldrĂ  dir que estem davant d’un cas de radicalitzaciĂł, però aleshores això ja serĂ  feina dels cossos policials, seguir pistes, fer les investigacions oportunes… Hi ha molts musulmans vivint entre nosaltres i repeteixo, malgrat la gran majoria sĂłn gent que conviuen en plena normalitat i condemnen els atemptats, sempre que es detecti alguna anomalia s’ha d’informar: El fill del veĂ­ que ja no veiem des de fa temps, el treballador que deixa d’anar a la feina, el noi que canvia de vestimenta i d’hĂ bits… la nostra vida i la dels nostres fills estĂ  en joc. Aquesta iniciativa segurament no acabarĂ  amb aquesta barbĂ rie però podria ajudar molt.

Com és lògic també forces i cossos de seguretat i sobretot els agents de les guàrdies urbanes també han de rebre una formació especial i concreta, si és que ja no la tenen.

Per altra banda, el que també ha quedat clar , és que totes les administracions han de canviar les seves polítiques i formes d’actuació, des dels ajuntaments fins l’Estat, s’han de posar les piles i adonar-se’n que el problema és real, i a Catalunya més: primer perquè és un destí turístic molt important, i segon perquè és una de les zones amb més població musulmana d’Europa. Això fa que gairebé totes les poblacions puguin ser un blanc per als atacs terroristes , s’ha d’admetre, mal ens pesi, i començar a posar fil a l’agulla.

Fins ara, molts alcaldes de poblacions turístiques podien pensar que posar mesures preventives, era causar una alarma innecessària a la població i que aquestes mesures podien espantar el turisme. A aquests alçades, els últims successos han demostrat que al turista ja no li importa veure pilones de ciment a l’entrada d’un passeig o rambla, sinó el que vol realment és tenir seguretat i no témer per la seva vida.

Per tant ,al contrari del que podien pensar els alcaldes potser les poblacions turístiques on les mesures preventives contra possibles atacs islàmics siguin més visibles i conegudes farà que el turista és decanti pel destí o no. Aquestes mesures preventives han de ser àmplies i han d’encabir des de les més visibles fins a les invisibles, plans d’emergència i evacuació, serveis mèdics extres, etc.

Figueres, a més de ser ciutat turística i tenir un alt nombre de població àrab, també és una de les ciutats amb més nombres de gasolineres que hi ha a l’Estat . Faig aquesta al·lusió, pel perill que això representa, en cas que hi hagués una explosió, per atac terrorista o sense aquest. Estem preparats per viure una situació d’emergència? Ho desconec.Si la resposta és sí, s’hauria d’informar a les comunitats veïnals afectades per aquestes gasolineres i a totes les altres amb el pla d emergència i evacuació establert. Si la resposta és no: no hi ha cap pla, doncs potser serà hora de començar a pensar amb un tema tan important com aquest. I per cert, jo a part d’estar molt preocupada, sí que tinc por!

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li