Esport i història a la frontera

0
1857

El dia 5 d’abril Portbou serà l’escenari de la primera edició d’Els Passadors, una prova de trail running


Els amants de les curses de muntanya ja poden agafar el retolador i subratllar una nova data al calendari, el 5 d’abril. Aquest dia se celebrarà a Portbou la primera edició d’Els Passadors, una prova ideada pel jove figuerenc Pau Comas, de 24 anys, que arribarà amb dues modalitats: un traçat de 8 quilòmetres amb un màxim de desnivell positiu de 360 metres, i un recorregut llarg de 15 quilòmetres amb un desnivell màxim, en aquest cas, de 729 metres.

La nova cita és, en efecte, un al·licient afegit en el ja ampli ventall de proves de trail running de l’Alt Empordà, però aquest no és el seu únic tret característic. Si més no, així ho remarca Comas, que destaca la funció dual del futur esdeveniment: «L’objectiu és el d’unir l’esport amb la història, destacant la figura del passador, que va tenir molta importància al territori».

Aprofitant aquest valor afegit, doncs, la prova pretén no només fer-se un lloc entre les marxes del territori, sinó que també es marca com a fita cabdal donar a conèixer un entorn paisatgístic de gran bellesa. Així, i tenint en compte la ubicació, a tocar de la frontera amb França, els corredors i marxants –Els Passadors es pot realitzar competint, però també caminant– tindran l’ocasió de resseguir espais emblemàtics de la serra de l’Albera, com ara el castell de Querroig, un vestigi inscrit com a monument històric a França, com un Bé Cultural d’Interès Nacional a Catalunya i com un jaciment arqueològic transfronterer d’interès europeu.

BONA REBUDA. Segons detalla Comas, qui té vincles familiars amb Portbou, el projecte va néixer arran d’un buit: «Considero que li faltava alguna cosa, al poble. Portbou fa anys tenia més de 3.000 habitants i ha anat perdent interès malgrat que té un territori molt bonic, que, això sí, no el coneix gaire gent».

Aquest va ser el punt de partida que va seguir en Pau, estudiant de Publicitat i Relacions Públiques a la Universitat de Girona, per emprendre una aventura que va agafant forma a bon ritme. De moment, la iniciativa ja compta amb web pròpia –www.elspassadors.com– i està generant una bona interacció entre la gent. «Molta gent ja m’ha comentat que els agrada molt el projecte, feia molt temps que Portbou no acollia una activitat d’aquest tipus i suposo que això es valora positivament».

TOC SOLIDARI. Més enllà de rememorar alguns dels camins i corriols de l’exili del 1939 pel coll de Belitres, punt d’unió entre l’Alt Empordà i el Rosselló, Els Passadors també tindrà un marcat aspecte solidari. En aquest sentit, durant la jornada es difondrà material promocional per incentivar l’apadrinament de tortugues de l’Albera, en benefici del Centre de Reproducció de Tortugues de l’Albera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li