Espècies en un medi marí canviant

0
1439

Hi ha experts que detallen que enguany hi ha les condicions idònies perquè la presència de les meduses sigui més abundant del normal


Amb l’arribada de la calor i la tornada a les platges del nostre litoral, hem pogut veure de primera mà que aquest estiu hi ha més meduses o, si més no, així ho auguren alguns biòlegs. Hi ha experts que detallen que enguany hi ha les condicions idònies perquè la presència de les meduses sigui més abundant del normal. Per sortir de dubtes, des del mitjà hem parlat amb el biòleg marí alt-empordanès Josep Maria Dacosta, que ens ha explicat cinc idees bàsiques sobre les meduses:

1. «La Mediterrània és un ecosistema i no és la piscina d’Europa; per tant, hi ha organismes».

2. Un d’aquests organismes són les meduses. Fa molts anys que estan en evolució, són organismes perfectament adaptats a mars oberts i, per tant, quan hi ha les condicions meteorològiques favorables com ara vents o corrents, arriben a la costa.

3. Estem sotmesos a un canvi global que provoca canvis al planeta, com ara l’escalfament de l’aigua o l’acidificació de la mar, i com que hem sobrepescat els depredadors de la medusa, hi ha grans proliferacions que arriben a la costa.

4. Cal recordar que quan les meduses arriben a la costa, no s’han de manipular perquè hi ha espècies molt urticants i d’altres que no ho són tant, però mai sabrem la reacció del nostre cos, ja que podem ser molt sensibles a una picada que sembli innòcua. A més, cal tenir clar que els animals no són joguines, no s’han de manipular, i la neteja ha d’anar a càrrec del servei de neteja de platges.

5. La medusa és un animal fascinant per la seva estètica. De fet, aquest dies al Festival TramuntaArt de Port de la Selva s’ha fet un mural dedicat a les meduses per sensibilitzar-nos sobre la reducció de plàstics a la mar.

TIPOLOGIES DE MEDUSES. Les espècies que podem trobar aquest estiu a la nostra costa són la Pelagia noctiluca, que és més petita i sovint de color marró lilós, i la la Rhizostoma luteum, més gran però, sovint, menys urticant. Això no vol dir que a causa de les condicions climatològiques no pugui arribar alguna altra espècie.

Pla de gestió de la pesca al cap de Creus. Seguint amb la vida marina, aquesta mateixa setmana hem sabut que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural enceta, aquest estiu, una nova regulació de protecció de les espècies marines més vulnerables del parc natural del Cap de Creus. La nova regulació és fruit de les necessitats i reclamacions fetes per pescadors, científics, organitzacions mediambientals i l’Administració d’aplicar mesures de gestió amb caràcter urgent a totes les activitats extractives de recursos marins efectuades a l’interior del PN.

LES MESURES. Segons l’informe, els recursos pesquers de la zona han estat els detonants perquè el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural donés llum verda a l’aprovació d’urgència de mesures adreçades a la reducció de la captura dels grans reproductors i la protecció d’algunes espècies de crustacis i mol·luscs que tenen un estat poblacional molt reduït. També es vol posar fil a l’agulla en la recuperació de les poblacions de pop roquer, a través d’una veda biològica de tres mesos.

PROHIBICIÓ DE LA PESCA. Entre les noves mesures, cal destacar les més importants, com la prohibició de la pesca recreativa i professional amb esquer viu, una modalitat molt efectiva que té com a objectiu els grans reproductors de gran talla de les espècies més emblemàtiques del Parc, com ara els meros i els déntols.

D’altra banda, tal com apunten, per poder mantenir la biodiversitat d’espècies de la zona també es prohibirà la captura d’espècies de crustacis com la cabra, la xuia o llagosta lluïsa, la galera, el cranc pelut, el cranc verd, el bou de mar, la petxina de pelegrí, el musclo, el corn marí o la nacra, i tampoc cal oblidar que s’ha fet un primer pas en l’establiment d’unes quotes màximes de captura per a la pesca recreativa (bag limits) en espècies com són el congre, el déntol, el llobarro, el mero, el tord negre, la grívia, el pagre, el corball de roca, el cap-roig, el sarg, l’orada, l’espet i el pop roquer.

LES DATES. Aquest és el primer pas del Pla de gestió de la pesca al cap de Creus que està previst per a finals d’aquest any i que, tot i tenir un abast geogràfic superior al del PN mateix, s’haurà d’emmarcar i encaixar en les mesures de gestió mes generalistes que contindrà el futur Pla rector d’usos i gestió del Parc Natural del Cap de Creus, que en breu entrarà en procés de participació ciutadana per a la seva aprovació a curt termini, tal com desgranen des del departament.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li