Escudero demana un rescat pel sector turístic

0
1049

El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona ho va reclamar al Palau de la Generalitat amb una proposta concreta d’ajuda a fons perdut


El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona, Antoni Escudero, va participar el passat dimecres, 23 de setembre, en una reunió al Palau de la Generalitat de Catalunya, en el marc d’una trobada entre representants de la institució i del sector de la restauració català.

A l’acte, els empresaris van sol·licitar que la Generalitat exigís al Govern espanyol un rescat pel sector turístic mitjançant els fons europeus. En aquest sentit, Escudero va suggerir que la millor manera de repartir aquests fons entre les empreses del sector era a través d’una ajuda a fons perdut, una subvenció que s’hauria d’atorgar basada en el mateix percentatge que s’ajuden als treballadors mitjançant els expedients de regulació temporal d’ocupació, els coneguts ERTOs.

L’empresari empordanès va proposar que l’accés a les empreses per obtenir aquestes subvencions fos a través d’una comparació dels balanços d’enguany respecte a l’impost de societats dels últims dos o tres anys. Tal com va explicar Escudero, si amb la diferència es mostressin pèrdues –com passaria amb la majoria de les empreses del sector–, caldria compensar-les a través d’una ajuda econòmica sobre el percentatge que s’establís del total de les pèrdues, un percentatge que si fos comparable amb els ERTOs es demana que sigui d’un 70%.

Paral·lelament, els representants de la Generalitat van demanar al sector de la restauració català que faci d’interlocutor entre les empreses per tal de divulgar les mesures de seguretat relatives a salut pública, entre les quals hi ha l’ús de la mascareta, la preservació de l’activitat mantenint les distàncies de seguretat establertes entre les taules i les persones o la no agrupació de taules amb més persones del que la normativa requereix, entre altres.

Com a representants del sector de la restauració català van ser-hi presents, a més d’Escudero, Raffa Olivier, representant de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona; Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida; Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal d’Hostaleria i Restauració; Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona; Manel Casals, director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, i Isabel Galobardes, presidenta de la Sectorial de Turisme de PIMEC.

A banda, el Govern català va estar representat per la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; la secretària general del Departament d’Interior, Elisabeth Abad; el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, i el secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Josep Maria Argimon.

LES PETICIONS, UNA PER UNA. Ahir dilluns, 28 de setembre, la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona havia de commemorar una nova edició del Dia Mundial del Turisme, al Castell de Biart de Masarac, però les circumstàncies derivades de la pandèmia de la Covid-19 ho han fet impossible.

No obstant això, des de l’ens federatiu volen projectar enguany un missatge d’alerta, destacant les «greus conseqüències econòmiques per a les empreses del sector» que ha suposat l’esclat del coronavirus. «És moment que les administracions els escoltin [en referència als empresaris del sector turístic] i posin en marxa un pla per reactivar el turisme, que és una de les activitats econòmiques més importants del país, que dona feina a milers de famílies i genera riquesa de forma transversal a molts altres sectors econòmics», assenyalen.

És per aquest motiu que Escudero, juntament amb la seva junta directiva, exigeixen a l’Estat el rescat del sector, a banda d’altres mesures com que s’allarguin els ERTOs que estan vigents, com a mínim, fins a Setmana Santa de 2021; que es permeti l’entrada i sortida de treballadors en funció de la conjuntura turística i que comptin amb una bonificació de la seguretat social dels treballadors afectats.

D’altra banda, també es reclama que s’ampliïn els terminis de les línies ICO, les carènces hipotecàries i les ajudes directes, així com la rebaixa de l’IVA del sector turístic al 4% i l’exoneració dels següents impostos: l’IBI, l’IAE, l’IRPF, l’impost de societats, la quota d’autònoms i la quota de la seguretat social.

Segons el president de la Federació, si les administracions no ajuden el sector, «les conseqüències seran devastadores per l’economia de Girona, Catalunya i l’estat espanyol, amb una pèrdua de milers d’euros».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li