Escoltar als barris

0
1264

Des d’ERC l’Escala sempre hem defensat que tots els escalencs i escalenques han de tenir els mateixos drets, visquin on visquin, de punta a punta, del Riuet a Montgó. Les últimes setmanes aquesta declaració d’intencions del nostre grup està més sobre la taula que mai.

Fa uns dies, els veïns i les veïnes del barri del Riuet i la Coma van manifestar-se davant l’Ajuntament per reclamar els seus drets com a ciutadans de ple dret del nostre poble. A grans trets, es queixen que després d’anys de reunions amb el govern local i de peticions per millorar la vida al barri, poc s’ha dut a terme i, en tot cas, cap de les mesures que ells consideren imprescindibles. I no només això, sinó que des del consistori es van retirar els elements de protecció per a vianants que ells mateixos havien col·locat (pilones de fusta i algunes pedres grosses) per evitar que els cotxes aparquessin arrambats a les façanes i no deixessin pas als vianants, per un tema de seguretat i higiene.

Segurament en aquest conflicte tothom té la seva part de raó: els veïns, perquè volen veure reflectits els seus impostos en les inversions al barri; i el consistori, perquè argumenta que una zona no urbanitzada és molt difícil de condicionar de manera «provisional». I en tot això hi estem d’acord, però, com abordem aquest problema de distància i incomunicació entre veïns i Ajuntament?

L’Escala té una extensió de terme municipal molt àmplia (més de 16 km) i a més a més té una forma molt allargada. Això fa que els barris d’una punta i l’altra estiguin molt allunyats entre si i, també, del centre històric. Aquesta condició ens demana, als membres de l’Ajuntament, un esforç extra per poder arribar a atendre les necessitats de TOTS els barris, que, a més, aquesta llunyania fa que siguin molt diferents i, la major part de les vegades, específiques les unes de les altres.

Molts municipis d’extensió similar a la de l’Escala, o inclús més petits, com per exemple Castelló d’Empúries o Sarrià de Ter, i també grans ciutats com Girona o Vic, han aplicat la figura dels regidors i regidores de barri, una mesura que el nostre grup portava al programa de govern que va presentar a les eleccions del mes de maig.

Els regidors i regidores de barri són persones de referència, del govern, als barris, sobre el terreny. Són la persona, el polític, encarregat de tenir contacte permanent amb els barris, de saber quines problemàtiques hi ha, de parlar amb els veïns i les veïnes i de traslladar tot el que cal fer per millorar la vida dels qui hi viuen, als regidors de l’àrea corresponent dins el cartipàs municipals. Són les persones que els veïns i les veïnes coneixen, les persones que saben on trobar, aquelles que escoltaran els seus problemes, suggeriments i propostes.

El govern de l’Escala necessita tenir ulls, orelles i peus a tots els racons del poble, necessita sortir del despatx, caminar, recórrer, escoltar i mirar, per poder veure els problemes reals de tot el nostre territori. Aquesta és la feina dels regidors i les regidores de barri, una feina cada dia més necessària, tant, que s’ha convertit en imprescindible. L’Escala necessita regidors i regidores de barri.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li