Èric Ibáñez: «Hem de contribuir a fer que la gent s’apropi a la cultura»

0
642

El regidor de Cultura i Festes i també regidor de l’àrea de Govern Obert explica com és la programació cultural de Roses i fa l’avançament d’un nou festival de música a la població


Pocs dies després de la presentació de la programació cultural de Roses, com la definiria?
Àmplia, completa i diversificada. Des que vaig entrar a la regidoria sempre hem procurat que la programació cultural tingui qualitat, però que també tingui contingut social i que les obres despertin un cert interès, discurs i reflexió entre el públic. Això ho mantenim en aquesta programació, però també hem buscat obres per atraure públics diferents. Amb això vull dir que, per exem­ple, Barcelona 24 h és un musical de pe­tit format i no és habitual que en teatres pe­tits es facin musicals, però hem apostat per aquesta obra per atraure públic jove.

Segueixen els preus populars i això és clarament una aposta per apropar la cultura a la població. És així?
Tinc claríssim que el que hem de fer és contribuir a fer que la gent s’apropi a la cultura i una de les maneres que tenim de fer-ho és que, com a mínim, l’economia no sigui un motiu de pes que tiri enrere la gent a no consumir cultura. En fem tota la difusió possible, intentem portar obres de diferents tipologies per abraçar el màxim de públic possible, la gran majoria de les activitats programades són gratuïtes i les que són de pagament són les que es fan al teatre i de gran format. Al final, el retorn econòmic cap a l’Ajuntament és petit, no es cobreix mai la despesa total, però ho assumim perquè la voluntat és que vingui com més gent millor. I en aquest sentit, els menors de 16 anys, acompanyats per un adult, tenen l’entrada gratuïta a les obres de teatre. Tot i això, ens trobem que en aquesta franja d’edat i inclús d’una mica més grans, ens costa molt que vinguin.

De fet, és un mal endèmic arreu del territori…
Sí, en soc conscient i, tot i això, no soc cap mag ni tinc la solució perfecta per aconseguir-ho, però si més no… cal intentar-ho.

A la nova programació hi ha obres amb un rerefons social bastant potent. Quina és la intenció?
Des del meu punt de vista el teatre és molt més que entreteniment, que també ho és i està bé que ho sigui, però crec que cal fer un pas més enllà i no quedar-nos amb el simple fet de venir al teatre a passar un parell d’hores i marxar. Es tracta que quan surtis del teatre t’emportis alguna cosa més, que reflexionis i que pensis en allò que has vist a l’escenari. Per exemple, l’última obra que s’hi ha fet, Puertas abiertas, amb Cayetana Guillén Cuervo, és entretinguda i interessant i et fa reflexionar perquè és una obra que tracta sobre les pors, i a partir d’una por molt concreta com és la d’un atemptat terrorista, es desenvolupa tot un diàleg sobre les pors que genera aquest pòsit a l’espectador, i això fa que quan surtis del teatre comentis l’obra i el missatge que transmet, i penso que cal anar per aquí. Quan fem la programació sempre pensem en qualitat, ja que al final si l’obra t’ha avorrit, per molt de missatge que tingui, no et cala. I també que tingui alguna mena de missatge. La següent que tenim programada és Ximpanzé i tracta sobre un home que està embarassat. Aquesta també és potent i està molt ben interpretada.

No és gens fàcil fer una programació cultural.
És molt complicat, ara només hem parlat de teatre, però també hi ha, entre altres, les exposicions a Ca l’Anita i molt més. Cal buscar qui exposa, quines tipologies d’obres hi haurà… Seria molt més fàcil buscar un llistat de pintors i que cada mes n’exposés un, però no és això. Intentem que hi hagi certa qualitat i diversitat artística. I a més, també tenim els tallers, les visites guiades… Per tant, molta tipologia d’activitats. I volem que la programació cultural es vegi com un tot per intentar arribar al màxim de públic possible. En aquest sentit, ja fa dues edicions que el llibret que editem inclou tota la programació cultural, perquè és important que es visualitzi com un conjunt.

A més, enguany el Grup de Teatre de Roses fa 40 anys i l’edifici del teatre farà també el 20è aniversari. Hi ha prevista alguna mena de celebració especial?
Sí, farem la celebració, però encara no ho tenim tancat i per això no surt al llibret de la programació d’enguany. Pel que fa a les activitats del juny, normalment es reserva el mes per a les escoles de dansa municipals i els seus festivals, però aquest any hem programat l’obra Píndoles, que són tres espectacles diferents de quinze minuts i la intenció és fer un tastet d’un espectacle de dansa, un de teatre comèdia i l’altre de teatre drama, per representar les diferents tipologies d’espectacles i activitats que es fan al teatre municipal i per celebrar el 20è aniversari. Però també hi haurà altres actes, que encara estem tancant.

Finalment, Roses tindrà Carnaval, un dels pocs de la comarca que ha mantingut les dates, però enguany amb un format pensat molt més de manera local. Com serà?
Ha sigut difícil, però des de l’Ajuntament també vam traslladar-ho així a la comissió de Carnaval, la intenció del consistori ha sigut tirar endavant el Carnaval, sempre que les mesures sanitàries ho permetin. A la primera reunió, la proposta que vam presentar era la voluntat de fer el Carnaval sempre que es pogués fer i amb uns mínims que van proposar les colles. Aquests mínims eren que hi haguessin les passades i la concentració de colles al Port, que són les activitats que es fan a l’aire lliure. Si aquests mínims no es podien complir, s’anul·lava el Carnaval o es posposava per a una altra data que ja havíem reservat, al maig. I basant-se en això i deixant molt clar a les colles que podria passar que s’anul·lés el dia abans, aquest any serà una mica de transició i cal entendre’l així. I el format més local, com bé dius, és la nostra intenció i voluntat, però segurament no serà així perquè al ser dels pocs pobles que el celebren, això tindrà un efecte crida.

Bé, a més, és el Carnaval de Roses i un dels més coneguts i històrics de la comarca.
Clar, això és l’altre punt. La voluntat aquesta localista ja la perseguíem de fa temps per evitar al màxim les aglomeracions. Tot i que, és difícil… Si al diccionari hi hagués una paraula que fos l’antònim de covid, hauria de ser Carnaval [entre riures]. Hi ha aglomeració de gent, és difícil tenir control d’aforament, i és així, no direm mentides. I per això la voluntat és fer-lo més local perquè el gaudeixin les colles i sigui específic per a les colles. No és tant de lluïment per al públic, sinó que és un carnaval per a les colles i els mínims eren les passades i la concentració de carrosses i colles al port perquè és un moment molt bonic en què es viu la fraternitat entre les diferents colles i els seus membres. I aquest any la novetat és que aquest espai es tancarà. Ja fa temps que des de les colles es demanava que es tanqués aquest espai perquè hi havia gent que no anava disfressada i ocasionava certs problemes, i la pandèmia ha ajudat a poder tancar l’espai, ja que requereix un extra d’agents de seguretat i de tanques. Per tant, si ho podem fer és perquè a causa de la pandèmia no farem les festes del pavelló ni envelat i les tanques i els agents de seguretat es podran destinar a l’espai del Port.

Seguint el bloc de cultura, Roses té un gran festival a l’estiu, privat. S’estudia la possibilitat de crear un gran esdeveniment gratuït?
Sons del Món seguirà aquest any, ja hi ha tres dels concerts anunciats per a aquest estiu, i seguim amb aquest festival a la població. La novetat és que estem treballant amb uns altres promotors que estan interessats a portar un altre festival a Roses, en aquest cas de música electrònica.

De l’estil del Mediterranea Electronic Festival o diferent?
Sí i no. Serà molt diferent perquè el Mediterranea Festival està pensat per a un públic molt jove i, en canvi, aquest altre festival, que és el Fort Festival que fins ara es feia a Tossa de Mar, està pensat i dirigit a un públic no diré veterà [entre riures], però sí un públic que ja passi de la trentena i vagi cap amunt.

Foto: Àngel Reynal

De fet, és la generació que va viure més el boom de la música electrònica al nostre país, no?
Sí, totalment. Estem treballant amb els seus promotors per portar aquest festival aquí a Roses. Seria un format, si tot va bé, de tres dies al mes d’octubre i això ens interessa perquè és un festival que porta una tipologia de públic que fa nit al poble i creiem que ens pot ajudar a desestacionalitzar les activitats. I una altra de les novetats que tenim per a aquest any és la Festa Andalusa. Des del 2019 que la volíem fer, però va quedar aturada i enguany tenim la intenció de tirar-la endavant al mes de setembre, cap a finals. Estem treballant en aquestes dues novetats i enguany també recuperarem la Festa Major, que sembla que podrà ser igual que la del 2019 abans de la pandèmia. Ja tenim els grups contractats i serà una programació potent, tot i que no puc avançar res.

També és regidor de Govern Obert, una àrea de la qual se’n parla poc, però que treballa com a eina imprescindible. Què s’hi desenvolupa?
El nom abraça molts departaments. Per una banda, tenim l’Arxiu Municipal, i després l’àrea d’Informàtica i el Servei d’Atenció al Ciutadà (SAC), que és el més vistós i és la cara que estem intentant reforçar. És per això que vam crear la plaça de tècnica del SAC i és una clara demostració de l’aposta que fem des del Govern per a l’atenció al ciutadà. Al final, és la imatge de l’Ajuntament i la imatge que rep el ciutadà de l’Ajuntament quan necessita fer una gestió. El primer que ha fet la tècnica és reestructurar l’espai d’Atenció al Ciutadà per fer-lo més obert i que la gent s’hi senti més còmoda.

Hi ha la sensació que l’ús de les tecnologies hagi de substituir aquesta part més social i d’atenció, sobretot amb la gent més gran.
La intenció clara que tenim és reforçar les noves tecnologies i aprofitar tot el que ens puguin aportar, però és indispensable no descuidar l’atenció presencial. I ara ho veiem més que mai a les entitats bancàries i amb tot aquest moviment de la gent gran que té tota la lògica i raó del món. No podem caure en la temptació fàcil de fer-ho tot digital.

Seria poc empàtic per part vostre.
De fet, un dels temes que estem valorant és ajuntar els dos vessants i que alguns tràmits, estem estudiant que en l’àmbit jurídic sigui viable, es puguin fer amb videotrucada. Això seria beneficiós per a la gent que té problemes de mobilitat o la gent gran que li pot costar. La voluntat és cosir les noves tecnologies sense deixar de banda el contacte humà. I sempre tenir present que els ciutadans han de rebre un bon servei presencial.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li