Epitafis o quan les tombes parlen

0
2533

Caterina Albert al vell cementiri marí de l’Escala, dos guerrillers maquis al d’Espolla i els símbols de la maçoneria al de Figueres


 

Arriba Tots Sants i en aquesta Ăšpoca de l’any sĂłn moltes les persones que acostumen a fer una visita al cementiri per tal de recordar familiars i amics que ja sĂłn difunts. Tot i que en el darrers anys la incineraciĂł ha guanyat pes –una opciĂł que, en alguns casos, comporta el llançament de les cendres en espais pĂșblics– continua essent majoritari el fet de dipositar les restes, encara que siguin les cendres, en nĂ­nxols, criptes o panteons. En tots els casos hi ha un epitafi que identifica qui hi ha enterrat en aquell lloc. Sovint els epitafis ens indiquen el nom del difunt i les dates del naixement i la mort, perĂČ a vegades van acompanyats d’altres dades. És la manera mitjançant la qual les tombes ens parlen o fins i tot ens interpel·len.

La historiadora Dolors Grau, autora de Cementiris i sepelis, dins la col·lecciĂł Quaderns de la Revista de Girona, lamentava la desapariciĂł dels epitafis que, en els segle i mig anterior, havien detallat tantes coses dels seus inquilins. “Els cementiris es despullen de les lĂ pides noucentistes en la mateixa mesura que canvien els titulars de les sepultures”, assenyala. La burgesia del segle XIX “necessitava l’ajuda d’epitafis lapidaris per passar a la posteritat i el cementiri del segle XIX va ser un espai idoni per satisfer els seus objectius”.

Si fem un petit recorregut per alguns cementiris empordanesos, ens trobarem amb epitafis ben curiosos començant pel que es troba a peu d’entrada al cementiri vell de l’Escala i que diu: “TĂș que ahora me pisas / PĂĄrate a considerar / Que al fin vendrĂĄs a papar / Lo mismo que yo en cenizas”. És la lĂ pida que acull les restes del fotĂČgraf Josep Esquirol, que va morir al poble l’any 1931.

VÍCTOR CATALÀ. Seguim al cementiri marĂ­ de l’Escala. Un espai que va ser clausurat, pel que fa a enterraments, l’any 1970. Al cap de poc es va intentar enderrocar-lo, per poder utilitzar aquell espai proper a la platja com a solar per a equipaments turĂ­stics. Una campanya popular ho va evitar. L’any 1978 va ser declarat monument histĂČric nacional. És un recinte molt senzill amb totes les construccions pintades de color blanc. EstĂ  considerat un cementiri marĂ­ per excel·lĂšncia i dels pocs que hi ha per la MediterrĂ nia.

Les restes de l’escriptora Caterina Albert, coneguda literĂ riament amb el pseudĂČnim de VĂ­ctor CatalĂ , varen ser de les darreres que va acollir. Va morir el 1966. No estĂ  enterrada ni a terra ni en cap panteĂł, sinĂł en un nĂ­nxol, exactament el nĂșmero 117. A la part inferior hi ha diversos noms esculpits, a la del mig un relleu que recorda el Desconsol, una estĂ tua de Josep Llimona. La lĂ pida superior, on estĂ  enterrada Albert, Ă©s la mĂ©s austera. Tan sols hi apareix el seu nom i pseudĂČnim –entre parĂšntesis– i les dates del naixement i la mort, amb una creu i unes branques esculpides sobre la lĂ pida.

ESPOLLA. Des de la fi de la Guerra Civil perĂČ, sobretot, amb la Segona Guerra Mundial acabada, van proliferar grups de guerrillers que lluitaven per fer caure el rĂšgim o, com a mĂ­nim, provocar la intervenciĂł de les forces aliades perquĂš acabessin amb la dictadura franquista. Ens referim als maquis, que van operar per la penĂ­nsula i, sobretot, a les zones properes a la frontera.


Com recorda Josep Maria Tegido, un veĂ­ d’Espolla implicat en el mĂłn associatiu del poble i coneixedor de la seva histĂČria, “el 26 d’agost de 1949 la GuĂ rdia Civil va preparar una emboscada al grup guerriller d’en Facerias que fugia de Barcelona desprĂ©s de diverses accions de sabotatge i atracaments a joieries i meublĂ©s.

A pocs metres de la frontera, quan ja es creien salvats, va començar un tiroteig, del qual resultaren morts l’Enric MartĂ­nez Quique, de 22 anys, i en Celedonio GarcĂ­a Celes, de 27. Els tres restants del grup, amb un de ferit, pogueren escapar i arribar a Perpinyà”. El succĂ©s es va produir en una zona muntanyenca de l’Albera, dins del terme d’Espolla i els dos anarquistes van ser enterrats a la zona reservada als “no creients” del cementiri municipal.

Cinquanta anys desprĂ©s, l’agost de 1999, es va “rehabilitar la memĂČria dels que en el seu moment van ser enterrats com a lladres i bandolers i refer la memĂČria d’un perĂ­ode de la histĂČria recent que per als mĂ©s joves Ă©s desconeguda i per als mĂ©s grans condicionada pel silenci o la desinformaciĂł del moment”, recorda Tejido. En el lloc on reposen les seves restes, a terra, hi ha una placa que diu: “A la memĂČria d’en Quique i en Celes. Caiguts per la llibertat”. Tot sovint hi ha flors que recorden la seva memĂČria i les circumstĂ ncies trĂ giques de la seva mort.

FIGUERES. Al cementiri municipal de Figueres hi ha molts epitafis. “AquĂ­ jau Pep Ventura” diu la placa dissenyada anys desprĂ©s de la mort del compositor per l’arquitecte Pelai MartĂ­nez i cisellada per l’escultor Frederic MarĂšs. Tot i que inicialment estava situada al nĂ­nxol on va ser enterrat, l’any 1875, les restes es troben actualment al panteĂł dels figuerencs il·lustres i la lĂ pida estĂ  situada en un dels parteres de la zona verda del cementiri.

A l’antic cementiri civil –avui completament integrat a tot el recinte perĂČ des de l’acabament de la Guerra Civil i fins a l’any 1974 estava separat per una paret– hi ha un conjunt de tombes amb sĂ­mbols i textos maçĂČnics. En concret, sĂłn les tombes de les famĂ­lies Bofill, Serra Caussa, Jovet, Batet, DarnĂ©s, Vernet, Comar i Cardoner. Hi ha lĂ pides amb els noms d’antics alcaldes dels segles XIX i XX amb els sĂ­mbols de la maçoneria o dels lliurepensadors.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li