Entre tots, sempre endavant (II)

0
1712

Com us deia la setmana passada, des de l’inici de la crisi de la Covid ens han obsessionat dues coses: la primera, les persones i la seva salut, seguretat i benestar; la segona, el funcionament de l’Administració i l’endemà de la pandèmia. Avui us escric sobre la segona qüestió.

Durant l’emergència, estem mantenint en funcionament l’Ajuntament en tot el que és possible. Així ha estat durant els primers 15 dies d’estat d’alarma i, en menor mesura, des de l’aprovació del Decret llei 10/2020, que regula el permís retribuït obligatori. Justament avui que es publica aquest article, el decret llei decau i els treballadors no essencials poden tornar a la feina; això vol dir que algunes obres poden continuar, sempre que els contractistes ho vulguin, que podem treballar en projectes per a la ciutat, podem reprendre el manteniment de carrers, jardins i de la ciutat en general, podem començar a treballar en convocatòries de subvenció per a les entitats i les empreses i podem pensar altre cop en totes les necessitats de futur. De fet, moltes d’aquestes feines ja les hem fet i les continuarem fent telemàticament, i d’altres, han continuat presencialment.

Estic convençut que la nostra obligació és tirar endavant. Tinc clar que ens cal responsabilitat cap al futur: l’Administració ha de ser capdavantera en la recuperació econòmica del nostre país. Així, l’Ajuntament de Figueres ha de liderar el ressorgiment econòmic de la ciutat impulsant projectes previstos que capgiraran la nostra ciutat i posant mitjans per tal que empreses i autònoms puguin anar endavant; això es pot fer, per exemple, pagant a l’hora les factures o establint calendaris de cobrament d’impostos sensibles amb els ciutadans i les empreses, i apostant pel turisme de forma clara.

Un govern republicà i de progrés com el que avui governa la ciutat és plenament conscient que l’Ajuntament de Figueres no és un llast, sinó que és una locomotora que es posa en marxa fins on les normes antiCovid li permeten per a la recuperació. Per fer-ho necessitem recursos des de l’Estat, més enllà del 20 % del superàvit de què s’està parlant. Necessitem poder endeutar més l’Ajuntament per poder impulsar aquesta recuperació. Ara bé, no oblidem que hem de fer un esforç econòmic important entre tots, ja que per tirar endavant s’ha d’invertir molt, i els ciutadans també ens haurem d’esforçar treballant i contribuint per al bé comú.

Canibalitzar i minimitzar els recursos municipals per acabar, simplement, repartint el poc que quedi, com demanen els liberals, és deixar la recuperació en mans d’un mercat que ens ha portat a un desastre per segon cop en 15 anys; pensem, per exemple, en la reducció de recursos a la sanitat pública. Per tant, cal el màxim esforç de tothom per tirar endavant.

Aviat començarem a dur a terme reunions telemàtiques dels òrgans de l’Ajuntament. Alguns municipis ja ho estan fent, però hem volgut fer-ho bé i hem adquirit un programa que permet fer-ho amb les màximes garanties, ja que, com us deia en l’altre article, ens cal rigor, seriositat i treball.

Les ferides són profundes, però ens les cosirem i anirem endavant perquè l’Ajuntament i les empreses municipals hi són per servir-vos a tots, sempre esforçant-se al màxim en el marc legal vigent per tal que quan al maig acabi l’estat d’alarma puguem ser a primera línia de la graella de sortida, però amb molta feina ja feta.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li