‘Ens han deixat sols…’

0
1960

L’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, i l’Associació de Municipis de Catalunya proposen una reunió interinstitucional liderada pel Síndic


 

Fenomen incontrolable i impotència dels ajuntaments afectats. El problema del top manta, lluny de solucionar-se, ha tornat a generar titulars aquest estiu. En el cas de Roses, l’alcaldessa Montse Mindan ha alçat encara més la veu i en forma de comunicat ha admès allò que fa temps que deia amb la boca petita. En una carta oberta [vegeu la pàgina 17] Mindan diu: «No és possible trobar la solució… ens han deixat sols».

Al llarg del passeig de Santa Margarida -d’uns 3 quilòmetres- s’arriben a concentrar uns 400 venedors ambulants. Roses ha contractat vigilància privada i ha reforçat la plantilla de la policia local. Aquest estiu, els efectius de més són 16, però tal com diu l’alcaldessa «ens caldria un cordó policial al llarg del passeig per poder evitar l’estesa de la manta».

En el comunicat enviat als mitjans la setmana passada, Montse Mindan fa un llistat de raons per les quals, segons ella, no s’ha trobat la solució al problema. Una d’aquestes és que la mateixa llei no considera la pràctica de la venda ambulant de productes falsificats com un delicte, sinó com una falta administrativa. Això ja representa que «requisar el material i imposar als venedors una multa (que mai no pagaran), no soluciona gairebé res». Per tant, l’alcaldessa acusa directament PP i PSOE de no deixar prosperar, en el seu moment, una petició de la Generalitat al Congrés dels Diputats perquè la reiteració de la falta passés a ser penal. Altres retrets que es fan sobre el problema assenyalen el criteri de jutges perquè «hi ha productes que no es consideren falsificacions, sinó imitacions en què el comprador sap que no l’estan enganyant, precisament pel baix preu del producte». També es fa referència als propis representants de propietats industrials que, segons l’alcaldessa de Roses, «fan les denúncies pertinents en mercats i botigues i semblen no estar afectats quan la venda és al carrer».

En definitiva, l’escrit parla de «problema estructural i de país». Afegeix, també, tot el que suposa per als comerciants dels municipis que paguen impostos per la seva activitat. El fenomen, malauradament, també deixa escenes de «turistes que defensen els manters i escridassen la policia local per fer la seva feina».

REUNIÓ. Ahir dilluns l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan, es va reunir amb el president de l’Associació Catalana de Municipis, David Saldoni, a qui va exposar la impotència davant el Top Manta. Tots dos van coincidir en la necessitat de convocar una reunió interinstitucional liderada pel Síndic de Greuges, tal com va programar el mateix Síndic al juliol. En aquesta trobada, amb totes les administracions i col·lectius implicats, s’hauria de parlar no només d’actuacions policials, sinó també de polítiques d’estrangeria, socials, de comerç i penals.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li