Enamorades de l’Empordà

0
950

L’Alt Empordà és un dels paradisos de Catalunya per a la cigonya blanca, juntament amb Lleida. Concretament a la comarca hi ha 112 parelles, d’aquestes 80 es troben ubicades als Aiguamolls de l’Empordà i 32 al Parc del Castell de Peralada, una parella més respecte a l’any passat. Segons va explicar el biòleg i impulsor de la reintroducció de la cigonya a l’Alt Empordà, és una “xifra excel·lent si es té en compte que aquesta espècie havia desaparegut del tot a la zona” i assegura que es tracta de “tot un rècord”. A Lleida hi ha 500 parelles de cigonyes. “Fa 40 anys, a Catalunya només hi havia 7 parelles que es trobaven identificades a Lleida”, va explicar Jordi Sargatal.
El projecte de reintroducció de la cigonya blanca al Castell de Peralada va començar l’any 1996, de la mà precisament de Jordi Sargatal, que va tenir la complicitat dels propietaris de l’espai, la família Suqué-Mateu. “Vam començar amb 30 exemplars de cigonya provinents de diferents pobles de la província de Cáceres”, recorda Sargatal, tot afegint: “Aquestes cries van passar dos anys en un gran aviari tancat per tal que perdessin el seu instint de migració. A la primavera del 1998 van néixer les primeres cries al Parc. Des d’aleshores, la colònia de cigonyes ha anat creixent fins a l’actualitat, que comptem amb 32 parelles”.
Divendres, més de 500 alumnes de 16 escoles de l’Alt Empordà van tenir l’oportunitat de veure per primera vegada com era un pollet de les cigonyes del Parc i com és la tasca de l’anellament. Es tractava de la quarta Jornada d’Anellament que s’organitza. “M’ha agradat molt. Mai no havia vist una cigonya de prop. L’he tocada i ens han explicat per què se’ls posa un anell a la pota”, explica l’Èric Sibecas, de 9 anys i estudiant de quart de Primària de l’escola Mossèn Josep Maria Albert de Cistella. Els alumnes van poder veure com els tècnics del Castell baixaven dels arbres les cries de cigonya que durant l’hivern han nascut al parc, per procedir a l’anellament que es fa anualment. També se’ls va explicar els trets distintius de les cigonyes, com ara la seva vida, morfologia i ritus alimentaris. Altres activitats de la jornada van ser un concurs de dibuix, un contacontes i una visita guiada al Parc del Castell. “Cada parella té una mitjana d’entre 2 i 3 cries”, ha explicat Jordi Sargatal, tot afegint: “És molt indicatiu que l’Alt Empordà tingui una colònia de cigonyes i que vagi en augment. Això vol dir que hi ha qualitat ambiental i que la població és civilitzada i respectuosa. Els empordanesos sabem conviure amb les cigonyes”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li