En marxa el programa que millorarà la cooperació fronterera dels bombers

0
1381

Els professionals catalans i francesos crearan una cartografia unificada i compartiran sistemes de comunicació


 

Els bombers catalans i francesos ja poden treballar d’una manera més coordinada a la zona transfronterera de la Jonquera i el seu corredor d’infraestructures amb la posada en marxa del nou projecte europeu Cooperació Operativa d’Emergències i Prevenció d’Incendis, el COOPEREM. Tal com ja havia avançat HORA NOVA, el programa (que es va començar a implementar al gener i s’allargarà fins a l’any 2020) es fixa com a prioritat oferir una resposta transfronterera «ràpida i eficaç» davant de situacions d’emergència, i també implantar diverses accions de prevenció de risc d’incendis. Entre les actuacions previstes, hi ha el fet d’elaborar una cartografia unificada o compartir comunicacions (els bombers francesos podran connectar-se a la xarxa Rescat quan entrin en territori català i a la inversa en cas de territori francès), entre altres.

El projecte costarà 2,56 milions d’euros, el 65% dels quals provenen del fons europeu FEDER. Durant l’acte oficial de llançament, que es va fer dimarts a l’edifici de la Generalitat de Girona, el director dels serveis territorials d’Interior, Albert Ballesta, va argumentar: «Els veïns s’han d’ajudar i en situacions d’emergència no hi ha burocràcies ni fronteres; no podem esperar l’autorització de Madrid o París per enviar un camió a apagar un foc i aquest programa ens permetrà una major immediatesa i eficàcia».

L’àrea de treball se centra en l’espai fronterer que hi ha entre la Jonquera i els Pirineus Orientals, així com el seu corredor d’infraestructures. Una superfície de 10.000 km2 on viuen més d’1,2 milions de persones. Inclou 448 municipis de 13 comarques, i en un futur no descarten que es pugui estendre a altres zones.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li