En honor als temps de MalgaulĂ­

0
1331

El comte i els 700 anys del convent de Sant Domènec seran els eixos del festival de Castelló d’Empúries 


Coronat el 1313, a la mort del seu pare, Ponç Hug V d’Empúries o Ponç VI d’Empúries, conegut amb el nom de Malgaulí, va ser el darrer comte del casal d’Empúries (1313-1322) i fundador del desaparegut convent de Sant Domènec, el 1317. I precisament a aquest personatge, i als 700 anys de la fundació del convent, anirà dedicat el XXVII festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, que començarà el pròxim 8 de setembre i durarà tot el cap de setmana. De totes maneres, com ja va passar l’any passat, les activitats començaran una setmana abans del festival, el dia 2 de setembre, amb una activitat que servirà per contextualitzar l’eix temàtic de l’edició d’enguany, i que serà la recreació del desembarcament de Malgaulí a la platja petita d’Empuriabrava per combatre l’atac dels pirates moriscos que “infestaven el mar” al segle XIV.

“Intentem ser rigorosos amb la història del nostre municipi”, va explicar l’alcalde de Castelló d’Empúries, Salvi Güell, en la presentació del festival, que es va fer el dimecres passat a la Universitat de Girona. En aquest sentit, el festival endinsarà el visitant en l’època d’abundància comercial que es va viure durant el regnat de Malgaulí, a principis del segle XIV, un període que va destacar per l’expansió de la indústria tèxtil, l’auge d’emprenedors i el creixement de la implantació de la comunitat jueva.

Güell també va explicar que en l’edició d’enguany s’ha volgut fer una aposta clara pel mercat medieval amb l’ampliació de l’espai i la creació de noves zones, entre les quals hi ha la d’artesans, la dedicada als nens i l’spa medieval. El mercat també durarà un dia més, de divendres a diumenge. En referència a aquesta activitat, Güell va recordar que són molt estrictes amb les condicions per participar-hi, per aconseguir un ambient autènticament medieval: des del tipus de productes que hi porten els firaires fins a la moneda, pròpia del festival.

Els altres punts forts de la 27a ediciĂł seran els espectacles professionals, que augmentaran en nombre i espectacularitat, i el cicle de mĂşsica culta So de Lohn, que aquest any anirĂ  dedicat a la mĂşsica sacra.

ESPECTACLE INAUGURAL. Pel que fa a les recreacions històriques dramatitzades, obrirà el teló de la 27a edició del festival, el 8 de setembre, un espectacle creat i dirigit per l’artista teatral Martí Torras i elaborat especialment per a la temàtica d’enguany. La mateixa companyia serà l’encarregada de tancar el festival. La programació es completarà amb el tradicional torneig medieval, el clàssic sopar medieval, espectacles de foc, batucades medievals, una batalla campal i, com a novetat, un mercat d’esclaus, a càrrec de la companyia Alma Cubrae.

CICLE DE CONFERÈNCIES. Pel que fa a les activitats acadèmiques, continua el Cicle Miquel Pujol Canelles del Centre d’estudis Trobadorescos i la Universitat de Girona amb conferències que abordaran la història del convent i dels frares mendicants. Aquestes xerrades posaran sobre la taula la importància i la influència que van assolir els ordes religiosos a l’Europa medieval i la seva presència al comtat d’Empúries.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li